Peake už nechce úřad, který by dohlížel na hospodaření stran

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: E15 Anna Vackova

Legislativní rada vlády už netrvá na zřízení dohledového úřadu, který by kontroloval hospodaření politických stran. Na zítřejším vládním projednávání protikorupčního zákona navrhne jeho vyškrtnutí z normy. Protikorupční organizace jsou zásadně proti.

„Legislativní rada vlády dává vládě znovu ke zvážení, jestli je dohledový úřad nutný. Za nejlepší způsob kontroly považuje rada kontrolu veřejnosti skrze transparentní financování stran,“ sdělila serveru E15.cz vicepremiérka Karolína Peake.

Dodala, že Legislativní rada vlády navrhuje zpřísnit pravidla pro financování nad rámec vládního návrhu a ponechat kontrolu na veřejnosti. „Ve stanovisku se ale také uvádí, že je možné, že pokud úřad ustanoven nebude, nenaplníme mezinárodní závazky z Rady Evropy, podle nichž má na financování dohlížet nezávislý úřad, který může vést správní řízení a udělovat pokuty,“ přiznala Peake.

S vyškrtnutím dohledového úřadu nesouhlasí protikorupční organizace. Jeho zřízení se podle Radima Bureše z Transparency International jeví jako nejlepší řešení. „Bude mít jak kapacitu na hospodaření politických stran efektivně dohlížet, přijímat podněty občanů a podezření skutečně vyšetřovat, tak udělit nezbytné sankce,“ uvedl Bureš.

Současný zákon je podle protikorupčních organizací naprosto nedostačující. Hospodaření stran je neprůhledné, nepodléhá dostatečné nezávislé obsahové kontrole a dochází k eskalaci výdajů za volební kampaně.

ilustrační fotoilustrační foto | profimedia.cz

Data o financování stran jsou podle Magdalény Klimešové z Ekologického právního servisu pro veřejnost dostupná v jediné vytištěné kopii v parlamentu. A dlouhodobě se spekuluje o černých kontech velkých stran. „Stávající praxe přispívá privatizaci politiky,“ upozornila Magdaléna Klimešová.

Novele organizace vytýkají to, že stále neřeší přijímání darů a bezúplatných plnění od právnických osob. Přesto vládě doporučují, aby materiál schválila, v opačném případě by se posunula jeho účinnost a volby, které se uskuteční v příštím roce, by strany organizovaly podle současné normy. Jinak je protikorupční zákon podle organizací překvapivě dobrý.

:

Norma zavádí například povinné transparentní účty na volební kampaně, podrobnější výroční zprávy a posiluje nezávislost auditorů. Součástí je například zavedení registračních kódů na každém volebním billboardu, díky kterým bude možné kontrolovat, zda nejsou plochy zadávány načerno mimo oficiální účetnictví.