Peake: Ze státní správy musíme ořezat tuk

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: E15 Anna Vackova

Vicepremiérka Karolína Peake předložila souhrn opatření, které mají státu ušetřit v roce 2014 až 11,9 miliardy korun. Navrhuje koncept malého ministerstva, zrušení duplicitních a nesouvisejících agend, či snížení počtu zaměstnanců úřadů.

V roce 2015 by pak měl stát díky úsporným opatřením ušetřit 24,8 miliardy. Tým vicepremiérky prověřil 265 úřadů a pouze u 117 z nich nenavrhl podle Peake žádné úspory. Zbytek se bude muset centralizovat a omezit počty vedoucích pracovníků. Ke změnám musí dojít také u všech ministerstev. „Očekávám, že návrh vzbudí všeobecný odpor,“ poznamenala Peake.

Dodala, že ministerstva sama navrhla úspory pouze ve výši 1,6 miliardy korun, příští rok přitom měly resorty ušetřit až 12 miliard korun. „Cílem je odstranit zbytečné výdaje, duplicitu i činnosti, které nemají souvislost s výkonem ministerstev, jako je například cukrárna ministerstva vnitra nebo lázně,“ konstatovala Peake.

Nenavrhuje prý plošné škrty, ale cílené úspory. „Jde o ořezání tuku ze státní správy,“ sdělila. Jednou z variant zeštíhlování je i sloučení Energetického regulačního úřadu, Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Soubor úsporných návrhů počítá například také s centralizací IT systémů. Všechny resorty by se měly dle Peake zbavit svých nekompatibilních sítí a vzít si za příklad ministerstvo práce a sociálních věcí, které tak již učinilo.

:

Vicepremiérka zdůraznila, že se nyní k materiálu uskuteční ještě koaliční jednání, stejně jako jednání na vládě i na poradě ekonomických ministrů. O balíku návrhů, na jejichž přípravě se podílela také , má kabinet jednat ještě do konce září.