Penta koupila většinu v provozovateli nemocnic Nemos

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta

Martin Kúšik, Penta
Hulak Igor, Penta
Marek Dospiva, Penta
Martin Kúšik, Penta
Marek Dospiva, Penta
11
Fotogalerie

Investiční skupina Penta za stovky milionů korun koupila 90procentní podíl ve skupině Nemos, která provozuje tři nemocnice, vlastní v Ostrově a dvě si pronajímá v Sokolově a Sušici. Nemos také má polikliniku v Karlových Varech a ambulance v Karlovarském kraji. 

Hospodářským novinám to řekl Václav Jirků, který má v Pentě na starosti investice do zdravotnictví, napsal dnes IHNED.cz.

Penta loni koupila nemocnici ve Vrchlabí a do českého zdravotnictví chce podle Jirků dál investovat. "Nemos a Vrchlabí dělají dohromady asi 1,2 miliardy korun tržeb. Už se stáváme na trhu hráčem, ale v porovnání s našimi ambicemi - malým. Díváme se na další příležitosti," řekl deníku Jirků. Penta má podle něj zájem o nemocnici s poliklinikou v Roudnici nad Labem, jejíž prodej zbrzdil spor současných akcionářů.

Penta v Česku vlastní jednu z největších lékárenských sítí Dr. Max. Řetězec nemocnic, pojišťovnu a další zdravotnická zařízení vlastní na Slovensku a v Polsku.

Středoevropská investiční skupina Penta byla založena v roce 1994. Vedle zdravotnictví působí ve finančních službách, výrobě, maloobchodu a na realitním trhu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 37.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2015 sedmi miliard eur (189 miliard Kč). Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.