Penze porostou tak jako dřív. Důchodci si polepší o 205 korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Valorizace penzí se vrátí k dřívějším pravidlům. Rozhodla o tom vláda. Od ledna 2015 tak důchody porostou stejně jako do roku 2012, než je ořezal někdejší Nečasův kabinet. Místo očekávaných zhruba 150 korun by mohli penzisté v průměru dostat asi 205 korun. Ministr financí Andrej Babiš s tímto plánem souhlasí.

O přesné částce, o niž by se mohl od ledna důchod zvednout, bude vláda rozhodovat až na podzim. Ministryně chtěla přidat podle původní valorizace aspoň o třetinu růstu reálných mezd a minimálně o růst cen, od loňska to je o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Zvyšování penzí přibrzdila na tři roky vláda Petra Nečase (ODS) kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu. Koalice se tak k předchozímu modelu vrací o rok dřív.

Podle podkladů k zákonu to ale vypadá tak, že bude letos nejspíš inflace nízká a citelně neporostou ani reálné mzdy. Penze by se proto příliš nezvedly. Reálně by klesaly. Resort práce proto navrhuje zvýšit od ledna důchody o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun, loni 137 korun.

Přidávání by vyšlo asi na 7,1 miliardy korun. Pokud by se penze upravily jen podle zákona o růst cen a třetinu růstu reálných mezd, stálo by to pět miliard, uvedlo ministerstvo práce. Babiš v pondělí řekl, že navrhované průměrné zvýšení o 205 korun už zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok.