Personální veletoče ve vedení Prahy 10. Richter končí, mění se koalice

Starosta Prahy 10 Milan Richter

Starosta Prahy 10 Milan Richter Zdroj: Euro Martin Pinkas

Místostarosta a bývalý starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS) rezignoval na svou funkci. Učinil tak prý z osobních důvodů. Na radnici se navíc nedávno změnila koalice, ve vedení je nyní i hnutí ANO. Richter byl v minulosti radním hlavního města pro kulturu a dlouholetým starostou desáté městské části.

Odchod oznámil na dnešním zasedání zastupitelstva městské části. Jeho místo zatím zůstane volné, Richterovy kompetence převzal místostarosta Vladimír Novák (ČSSD).

Richter z čela radnice odešel loni v červnu poté, co ODS ztratila většinu v zastupitelstvu. Někteří členové totiž byli ze strany vyloučeni, další klub občanských demokratů opustili. Ve funkci ho nahradil Bohumil Zoufalík (nezávislí).

„Rezignuji s okamžitou platností,“ řekl Richter. Jeho pravomoci zastupitelé dočasně svěřili Novákovi, a to do konce března. Nástupce Richtera by měl být zvolen na dalším zasedání zastupitelstva na začátku března. Vybrán bude na základě koaličních jednání.

Koalici v Praze 10 dosud tvořily ČSSD, Klub nezávislých, ODS, Strana zelených a Desítka pro domácí. V opozici jsou TOP 09 a KSČM. Místostarostka Radmila Kleslová nedávno vystoupila z ČSSD a vstoupila do ANO, zároveň se stala šéfkou pražské organizace hnutí. Z toho důvodu byla uzavřena nová koaliční smlouva.

Vypínání mikrofonů a drogy

Pondělní jednání zastupitelstva, které bylo před dvěma týdny po projednání rozpočtu přerušeno, doprovází emotivní atmosféra. Vedení městské části se rozhodlo na jednání zařadit rozhodnutí o budoucím sídlu radnice, s čímž důrazně nesouhlasí opozice.

Podle zastupitelky Pavliny Hájkové (TOP 09) byl opětovným zařazením bodu porušen jednací řád, chce se proto se stížností obrátit na ministerstvo vnitra. Zastupitelé TOP 09 poté opustili jednací místnost.

Mimo jednací pořadí se několikrát pokusil promluvit Martin Uhlíř (TOP 09). Zoufalík mu nechal vypnout mikrofon a když zastupitel i dále mluvil, obvinil ho, že na jednání přišel pod vlivem návykových látek. „Vypadáte, že jste pod vlivem alkoholu nebo drog, pane kolego,“ řekl Zoufalík. Když se Uhlíř pokoušel zastupitele znovu oslovit, přerušil starosta jednání zastupitelstva.