Pětina českých zaměstnanců si hledá jinou práci. Nejméně spokojení jsou v autoprůmyslu

Kvůli nízké nezaměstnanosti si čeští zaměstnavatelé své pracovníky více předcházejí a ti jsou čím dál spokojenější. I tak si ale pětina pracovníků právě hledá jinou práci. Nejméně šťastné zaměstnance má automobilový průmysl a potravinářská výroba. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Workmonitor personální agentury Randstad.

Velmi spokojeno se stávajícím zaměstnavatelem je 19 procent českých zaměstnanců, celkem spokojeno pak 48 procent. Nespokojenost vyjádřilo pouze pět procent respondentů, zatímco v předchozím čtvrtletí bylo nespokojených zaměstnanců necelých devět procent.

„Rostoucí spokojenost zaměstnanců se zaměstnavateli souvisí s extrémně nízkou mírou nezaměstnanosti a nedostatkem kvalitních pracovníků,” komentuje výsledky průzkumu ředitelka české pobočky společnosti Randstad Hana Púllová. Podle ní vyprázdněný pracovní trh vede ke zvyšování platů, rozšiřování zaměstnaneckých benefitů, podpoře jejich rozvoje, novinkám v péči o stávající zaměstnance a důrazu na dobré pracovní prostředí.

Nejvíce nespokojených zaměstnanců je v automobilovém průmyslu (20 procent) a v potravinářské výrobě (20 procent). „Nespokojenost pracovníků v automobilovém průmyslu pramení z velkých nároků na výkon. Výše mezd není tím důvodem, ty se v našem oboru nachází nad mediánem České republiky,“ říká projektový manažer společnosti Škoda Auto Martin Hroch. „Zaměstnance v automobilovém průmyslu často láká méně náročná práce, kterou lze vzhledem k velké nabídce na trhu práce snadno nalézt,” dodal.

Během posledních šesti měsíců vyměnilo zaměstnavatele 17 procent lidí. Míra fluktuace byla tradičně o něco vyšší u mužů než u žen. Nejčastěji (25 procent) měnila práci nejmladší kategorie zaměstnanců ve věku 18 až 24 let a pětina ve věkové kategorii 25 až 34 let. S rostoucím věkem míra fluktuace zaměstnanců klesá. Nejčastějším důvodem k odchodu bylo získání lepších podmínek, osobní touha po změně práce a nespokojenost se stávajícím zaměstnavatelem.

Ke změnám práce tradičně nejvíce dochází ve stavebnictví, v těžebním průmyslu, zemědělství a lesnictví a typickým silně proměnlivým odvětvím je v sektoru služeb oblast hotelnictví a stravování.