Petrohrad vyčítá Praze: Zničili jste mnohaletou spolupráci

Pražský Karlův most

Pražský Karlův most Zdroj: Moyan Brenn CC BY 2.0 Flickr

Za nepřátelské gesto označila petrohradská radnice rozhodnutí pražských radních z minulého týdne pozastavit partnerství s Petrohradem a Moskvou. Vedení českého hlavního města tak podle primátora Tomáše Hudečka reagovalo na "agresi Ruska" vůči Ukrajině. Podle petrohradských zastupitelů Praha jediným rozhodnutím škrtla výsledky mnohaleté spolupráce.

Vedení petrohradské radnice v prohlášení zvlášť upozornilo, že Praha spolupráci nepřerušila, ale pouze pozastavila. Petrohrad prý i přesto zve partnery z Prahy, Brna a Karlových Varů na mezinárodní kongres nazvaný Petrohrad a slovanský svět a na Petrohradské mezinárodní kulturní fórum. Obě akce se uskuteční v prosinci.

Podle petrohradských zastupitelů je krok Prahy „nepřátelským gestem“, které staví umělé překážky dialogu mezi oběma městy. „Jediným konjunkturním rozhodnutím se škrtají výsledky dvaadvacetileté spolupráce,“ uvádí se v prohlášení petrohradské radnice, z něhož citoval městský zpravodajský server Fontanka. Moskevská radnice zatím na rozhodnutí Prahy nereagovala.

Zmrazení styků

Podle moskevského rozhlasu se Praha a Petrohrad před lety staly partnerskými městy i díky úsilí nynějšího prezidenta Vladimira Putina, který v té době vedl na petrohradské radnici odbor zahraničních styků. Právě jeho politika se nyní stala důvodem zmrazení styků, uvedl rozhlas.

Pražský primátor Hudeček ve zdůvodnění svého rozhodnutí na Facebooku napsal, že „svévolný útok Putinova režimu na Ukrajinu ohrozil nejen suverenitu Ukrajiny, ale i bezpečnost celé Evropy. Zůstáváme přáteli s ruskými lidmi, odmítáme však imperiální politiku Kremlu“. Primátor vyjádřil naději, že ke kroku pražské radnice se připojí i další česká města.