Picek odvolal náměstka Hrbatu, nahradí ho Ptáčková Melicharová

Michael Hrbata

Michael Hrbata Zdroj: ods.cz

Ministr obrany Vlastimil Picek dnes odvolal Michaela Hrbatu (ODS) z postu náměstka pro personalistiku. Novou náměstkyní, pod kterou spadá například armádní sport, školství nebo péče o veterány, se stala Lenka Ptáčková Melicharová, bývalá náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti (dříve KDU-ČSL). Ministerstvo obrany o tom informovalo v tiskové zprávě, a potvrdilo tak původní zprávu serveru E15.cz. K důvodům Hrbatova odvolání se Picek nevyjádřil.

Týdeník Euro v minulých měsících opakovaně upozornil na nesrovnalosti v Hrbatových příjmech a výdajích. Jeho investice do nemovitostí v posledních letech několikrát převýšily objem jeho příjmů z funkce. Bývalý poslanec před lety štědře podporoval svoji stranu, věnoval ji dohromady více než milion korun. Prozatím vždy popíral, že by využíval nelegální zdroje a odkazoval na prověrky Národního bezpečnostního úřadu.

Za více než dva a půl roku působení na ministerstvu Hrbata vynaložil za nemovitosti více než 14,5 milionu korun. Jeho příjmy z veřejných funkcí v letech 2010 a 2012 přitom vycházejí na zhruba 3,5 milionu. Poměr v pomyslné „ nerovnici“ mohou zmírnit nákupy přes hypotéku, finanční pomoc partnerky nebo příjmy z pronájmu. I při tomto zohlednění však není jasné, kde politik na svoji realitní expanzi vzal.

O Hrbatově odchodu se spekulovalo už od března, kdy do prázdného ministerského křesla usedl Picek. Armádní generál v záloze neměl exposlance z Vyškova příliš v lásce a totéž se dalo říci o celkové popularitě náměstka v ozbrojených silách. Podle různých zdrojů se chce Hrbata za rok vrátit do Poslanecké sněmovny. Nedávno se nechal opět zvolit do čela místní buňky ODS ve Vyškově, stále je také místopředsedou regionálního sdružení v Jihomoravském kraji.

Ptáčková Melicharová dříve pracovala jako poradkyně ministra informatiky. Od roku 2007 byla náměstkyní ministra vnitra pro evropské záležitosti a v posledních třech letech zástupkyní vedoucího oddělení poradců ministra obrany. V roce 2010 vedla středočeskou kandidátku KDU-ČSL, strana se ale do sněmovny nedostala. „Svou prioritu vidím ve zdárném průběhu legislativního procesu balíčku zákonů týkajících se vojáků z povolání i v záloze a také návrh zákona o válečných veteránech,“ řekla Ptáčková Melicharová ke svému dnešnímu jmenování.

Po nástupu Picka se kýve židle pod náměstkem Hrbatou