Pickovým náměstkem Tejnil, muž spojovaný se sporným miliardovým kontraktem

Ministr obrany Vlastimil Picek

Ministr obrany Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Uvolněný post ekonomického náměstka Vlastimila Picka má na začátku příštího měsíce obsadit dosavadní šéf Centrálního nákupního úřadu ministerstva obrany a v letech 2010 až 2012 ředitel sekce ekonomické Libor Tejnil. Ten byl spolupracovníkem bývalého šéfa rezortu obrany Alexandra Vondry, který prosazoval miliardový kontrakt na ostrahu muničních skladů. „S jeho jmenováním se počítá prvního srpna,“ shodlo se několik zdrojů E15.cz blízkých rezortu.

Tejnil má nahradit Libora Karáska spojovaného s expremiérem Petrem Nečasem, který koncem května na vlastní žádost funkci opustil a stal se náměstkem pro obranné akvizice. O devětačtyřicetiletého Tejnila, kterého si přivedl Pickův předchůdce Alexandr Vondra, se média zajímala v souvislosti se zakázkou na ostrahu muničních skladů. Se žádným jiným kontraktem nebo kauzou nikdy spojován nebyl.

Trestních oznámení se nebojí

„Mluvíme o zakázce za miliardu, kolem které se točí média a zajímá se o ni množství lidí. A v České republice to tak funguje, že po velkých zakázkách běžně následují trestní oznámení. Je to takový kolorit,“ odpověděl Tejnil týdeníku Ekonom na otázku, zda po podpisu smlouvy s agenturou Trade Fides očekává, že na něj nějaký občan nebo organizace podá trestní oznámení.

Libor TejnilLibor Tejnil | Ministerstvo obranyLibor Tejnil

Na zakázku nebylo vypsané výběrové řízení, protože žádná jiná tuzemská bezpečnostní agentura nedisponuje podobným software, hájí kontrakt Tejnil. Navíc se podle něj původně předpokládanou cenu podařilo o 75 milionů korun snížit.

Vedle funkce ředitele Centrálního nákupního úřadu je Tejnil členem dozorčí rady akciové společnosti Letiště Praha, dceřiné firmy Českého Aeroholdingu. Absolvent Vysoké školy ekonomické pracoval po studiích v několika soukromých firmách, od roku 2002 byl vrchním ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny. V letech 2007 až 2009 zastával stejnou funkci na ministerstvu dopravy.

Odejdou další?

Úřad staronového ministra Picka je alespoň podle dostupných informací jednou z mála výjimek, kde se po jmenování vlády Jiřího Rusnoka nechystají personální čistky. Nejvíce rozruchu je zatím v rezortech práce a sociálních věcí, financí, zahraničí nebo spravedlnosti.

Ministr František Koníček už odvolal dva náměstky, jednoho sekčního šéfa a několik vedoucích úředníků. „Sponzorovaný“ šéf státní pokladny Jan Fischer, jehož pozice je přitom v Rusnokově kabinetu nejslabší, zase vyhodil náměstka Zdeňka Zajíčka za ODS a Tomáše Zídka, jehož nedobrovolný odchod kritizuje stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Dohromady 22 náměstků za občanské demokraty se má příští úterý sejít s úřadujícím předsedou strany Martinem Kubou, aby s ním probrali svůj případný odchod. Kuba chování nové vlády, které nemá důvěru Poslanecké sněmovny, přirovnal k invaznímu komandu na dobytém území.