Po měsíci diskuzí vládou prošel růst výdajových rámců

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vláda dnes po měsíci diskusí konečně schválila výdajové rámce státního rozpočtu na další roky. Příští rok by měly stoupnout o 16 miliard proti dříve schváleným 1153 miliardám korun. Schodek státního rozpočtu by příští rok měl být 100 miliard korun.

Pro příští rok ministerstvo financí původně navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů, tedy výdajové rámce, zvýšit o 11 miliard korun ze schválených 1153 miliard korun. Koaliční shoda o výdajích se rodila těžko. Před týdnem ministři odložili projednávání střednědobých výdajových rámců státního rozpočtu už počtvrté.

Ministr financí Andrej Babiš rovněž řekl, že by se příští rok nemělo příliš změnit zadlužení země. Již dříve uvedl, že by se dluh měl stabilizovat kolem 1700 miliard korun.

„Diskuse o samotném rozpočtu bude pokračovat. Resorty budou muset ukázat všechny provozní náklady. Stát by se také podle mě měl zbavovat nepotřebných pozemků a nemovitostí,“ uvedl Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka již dříve uvedl, že v případě přípravy státního rozpočtu na příští rok platí záměr snížit výdaje na externí služby o polovinu, seškrtat neobsazená tabulková místa v úřadech nebo snížit cestovní výdaje.

MF v materiálu k výdajovým rámcům upozornilo, že zvýšené rámce včetně nově navrženého na rok 2017 zabezpečují, že deficit veřejných financí nepřekročí tříprocentní hranici. Schodek by měl příští rok podle aktualizované verze Konvergenčního programu činit 1,8 procenta HDP. V roce 2016 by to měla být dvě procenta a v roce 2017 pak 1,7 procenta.