Počet osobních bankrotů opět rostl, v květnu jich bylo přes 1500

bankrot

bankrot Zdroj: profimedia.cz

V ČR bylo v květnu vyhlášeno 1524 osobních bankrotů, což je o 154 bankrotů více než v předchozím měsíci. Je to zároveň opět nejvyšší počet od ledna 2008, tedy od doby, kdy je podle insolvenčního zákona možné osobní bankrot vyhlásit. Vyplývá to z analýzy firmy CCB - Czech Credit Bureau.

„Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o 64 procent, což je poměrně vysoká dynamika, nicméně nižší než v předchozích letech,“ uvedla analytička CCB Věra Kameníčková.

Počet podaných návrhů na osobní bankrot se však již třetí měsíc po sobě snižuje, v květnu to bylo 1977 návrhů, tedy o 44 návrhů méně než v dubnu.

„I když se počet návrhů na osobní bankrot v posledních dvou měsících snižoval, počet vyhlášených osobních bankrotů roste. Růst zadlužení domácností spolu s nejistými ekonomickými vyhlídkami, pomalý růst mezd a udržování nezaměstnanosti na poměrně vysoké úrovni ve srovnání s předchozím obdobím, to vše přispěje k dalšímu růstu osobních bankrotů v letošním roce,“ upozornila Kameníčková.

Z regionálního hlediska bylo v květnu vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů v Ústeckém kraji, a to 203 případů. Na Ústecký kraj připadá také nejvyšší počet vyhlášených osobních bankrotů za posledních 12 měsíců (celkem 1919 případů). Nejnižší počet osobních bankrotů byl v květnu vyhlášen v kraji Vysočina a ve Zlínském kraji (37, respektive 42 osobních bankrotů).