Počet vojáků by se měl do pěti let zvýšit o šest tisíc, plánuje Stropnický

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce po ministerstvu financí zvýšit rozpočet ministerstva obrany o dvě miliardy korun. Původní návrh počítal se 46 miliardami, řekl dnes Stropnický. Z ministerstva financí zatím dostal příslib jedné miliardy navíc, jednání ale ještě neskončila. Právě miliardu chce Stropnický použít na nové vojáky, kterých je podle něj málo. Do pěti let chce navýšit jejich počet o více než šest tisíc.

„Do pěti let chceme mít v armádě kolem 27 tisíc vojáků. V současnosti jsme někde kolem 21 tisíc,“ řekl Stropnický v Brně, kde se zúčastnil slavnostního vyřazení absolventů Univerzity obrany. Letos by měla armáda přijmout necelé 2000 lidí, i v dalších dvou letech by to mělo být vždy kolem 2000 vojáků. Podle Stropnického přitom tisícovka nových vojáků znamená pro ministerstvo náklady ve výši miliardy korun.

Rozpočet by se měl navyšovat i v příštích letech. Podle Stropnického by mělo na ministerstvo obrany jít v roce 2017 už více než 53 miliard korun a o rok později už přes 60 miliard. V roce 2020 by měla cílová částka přesáhnout 70 miliard.

Počet přihlášek klesá

Ze 197 vyřazených absolventů Univerzity obrany nastoupí více než 80 k armádě. Zbytek se bude věnovat dalšímu studiu. Univerzita obrany eviduje pro akademický rok 2015/2016 přes 2200 podaných přihlášek ke studiu na všech fakultách. „Je to zhruba o 12 procent méně než v roce 2014,“ poznamenal mluvčí univerzity Vladimír Šidla. Počet přijatých studentů je zhruba polovina, do vojenského studia kolem 660.

Rozdíl mezi vojenským a civilním studiem spočívá v tom, že vojenští studenti jsou už předem domluvení s armádou, že v ní zůstanou pracovat, kdežto civilní studenti si hledají zaměstnání sami v jakémkoliv odvětví i mimo armádu. Vojenští studenti navíc pobírají měsíční příspěvek ve výši necelých 10 tisíc korun. Podle Šidly studium dokončí zhruba tři čtvrtiny přijatých studentů.