Podle Sobotky by se k prověrce NBÚ měli vyjádřit Mynář a Zeman

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Především sám kancléř Vratislav Mynář se nyní musí vyjádřit k informacím o tom, že mu Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl udělit prověrku na nejvyšší stupeň utajení. Uvedl to český premiér Bohuslav Sobotka s tím, že své by k situaci měl říci také prezident Miloš Zeman.

„Já nechci komentovat mediální spekulace. K této věci by se primárně měl vyjádřit pan kancléř a sekundárně pan prezident,“ poznamenal předseda vlády. Komentovat prý případně bude možné až jejich výroky.

Mynář podle deníku Právo prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné nezískal. Jeho informace odmítl mluvčí bezpečnostního úřadu komentovat.

Prezident Zeman na novinářské dotazy pouze poznamenal, že si počká na oficiální rozhodnutí NBÚ; Mynář sám ve středu otázky novinářů nechal bez odpovědi.

Zůstane kancléřem?

Zeman v minulosti uvedl, že pokud Mynář prověrku nezíská, nebude na Hradě jako kancléř dále působit. Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedl dříve deník Dnes.

Důvody rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.