Podnikání v Česku v roce 2014: stabilizace a mírný růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profit

Podnikatelé očekávají v roce 2014 stabilizaci a pomalý růst. Za ním bude stát postupný mírný růst zahraniční poptávky hlavních obchodních partnerů. Tento růst se ale zřejmě ještě neprojeví ve výraznějším zvýšení mezd a zaměstnanosti. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy.

„Průmysl bude pokračovat v postupném posilování. Nasvědčují tomu zlepšující se ukazatele a stabilizace řady indikátorů i rostoucí počet mírně 'optimističtějších' firem,“ řekl ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Pro zvýšení zaměstnanosti je ale podle něj třeba pokračování současného trendu a delší období kladných výsledků. Firmy neplánují nabírat pracovníky a případný mírný obrat by mohl nastat až v závěru příštího roku. Výrazný růst mezd se nečeká. Firmy odhadují nárůst průměrné hrubé mzdy kolem jednoho procenta, dodal.

Mírný růst u malých a středních podniků

Prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček očekává u malých a středních podniků mírný růst, a to zejména u firem spojených s tradiční výrobou nebo novými technologiemi. Půjde podle něj hlavně o ty podniky, které nejsou závislé na tuzemském prostředí, ale exportují. „U firem v nových technologiích a u firem svázaných s výzkumem čekám zásadní růst tržeb, u firem exportních mírný růst a u firem závislých na domácí poptávce stagnaci,“ poznamenal.

V obchodu předpokládá Havlíček spíše stagnaci, ve službách mírný růst. „U velkých firem bude do značené míry záviset na celosvětové nebo evropské poptávce, nelze paušalizovat a házet do jednoho pytle evropské stavebnictví a například automobilový průmysl. Zde bude do nemalé míry záležet na chování německé ekonomiky,“ upozornil Havlíček. Míra nezaměstnanosti by prý měla zůstat přibližně stejná a míra investic bude do značné míry závislá na chování nové vlády.

Růst ekonomiky očekává i Hospodářská komora

Také Hospodářská komora očekává, že výkonnost české ekonomiky by se měla po delší době zlepšovat. Naznačují to jak poměrně optimistické výsledky z druhé části roku 2013 tak oživení v ostatních zemích EU, se kterými je ČR poměrně významně propojena. „Oživení předpokládáme též na základě výsledků pravidelného průzkumu podnikatelské nálady Hospodářské komory,“ uvedl ředitel oddělení legislativy, informací a poradenství komory Pavel Mrázek. Podle toho zářijového se podíl firem s optimistickým očekáváním pro rok 2014 zvýšil z jarních 20,5 procenta na 35,7 procenta.

Řada firem bude muset podle Mostýna teprve postupně vstřebávat dopady devizové intervence ČNB. I přes nesporné pozitivní efekty pro řadu členů z řad převážně exportérů tu prý aktivní volání po intervencích nebylo. Kurz je jen jedním z faktorů a výsledky zahraničního obchodu a očekávání vývoje zakázek signalizovaly, že by zahraniční poptávka měla v růstu pokračovat a exportní výkonnost firem by měla být nadále pozitivním faktorem. Růst produkce a zakázek může sice díky relativně větší cenové konkurenceschopnosti exportérů nastat, ale to až zhruba v ročním horizontu od intervencí, podotkl.

České firmy bohatnou na vesmírném podnikání