Podpora vládě: souboj Sobotky a Haška vrcholí

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Podle místopředsedy ČSSD podpora Rusnokovy vlády ve straně sílí. Naopak její šéf věří, že přesvědčí spolustraníky o nutnosti zachovat principy parlamentarismu.

Atmosféra v sociální demokracii houstne, vnitrostranická debata o podpoře či nepodpoře prezidentské vlády Jiřího Rusnoka vrcholí. Oba hlavní protagonisté, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a její statutární místopředseda Michal Hašek, přesvědčují straníky o svých postojích.

Podle Sobotky by socialisté neměli myslet pouze na zisk krátkodobých sympatií, ale i na zachování principů parlamentarismu. A měli by si také udržet svou autonomii na Hradu. „Věřím, že návrh, který jako předseda přinesu do vedení strany, podporu získá,“ uvedl Sobotka k jednání předsednictva a poslaneckého klubu, které se má uskutečnit příští úterý. Den před schůzí Poslaneckém sněmovny se má ČSSD rozhodnout, jaký postoj zaujme.

Sobotka nyní vede o postoji k vládě jednání se svými spolustraníky. Málokdo z nich situaci vnímá zcela černobíle a řada si uvědomuje, že hlasování o podpoře kabinetu má problematická místa, dodal.

Hašek: Kalousek nebo Rusnok

Podle Haška se ve straně rozhoduje o tom, zda jejím spojencem bude exministr financí Miroslav Kalousek, nebo prezident Miloš Zeman. Podpora pro úřednický kabinet podle něj mezi sociálními demokraty stoupá. „To je ještě teď v poslední době umocněno i tím, že pan předseda Sobotka uznal, že zřejmě program té vlády se bude do značné míry shodovat s programem sociální demokracie,“ řekl Hašek.

Sobotka oponuje, že očekávání, které si s novou vládou mnozí spojují, jsou až příliš velká, protože je kabinet nebude schopen naplnit v Poslanecké sněmovně. „Proto mluvím o Rusnokově vládě jako o určitém šidítku, které prostě nebude fungovat tak, jak si lidé představují,“ konstatoval předseda ČSSD.

„Sociální demokracie nemůže ignorovat určité problémy, které jsou se způsobem sestavení Rusnokovy vlády spojeny, a myslím si, že i funkcionáři sociální demokracie nemohou myslet v tuto chvíli jen na otázku volebních výsledků nebo sympatií prezidenta republiky, ale měli by také myslet na respektování určitých principů fungování státu a fungování parlamentní demokracie,“ vzkázal Haškovy a jeho stoupencům Sobotka.

Sobotkův běh o funkci

V současné diskusi jde i o to, kdo bude příštím předsedou ČSSD. Pokud zvítězí Haškovo křídlo, osud Sobotky bude zřejmě zpečetěn. Podle dostupných informací měla Rusnokova vláda před necelými dvěma týdny v předsednictvu strany většinovou podporu, ještě výraznější je pak její podpora mezi řadovými straníky v regionech, na něž má jako prezident Asociace krajů ČR vliv právě Hašek.