Podporu českým potravinám, hlásá Babišovo hnutí ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Napravo od politického středu bude stěžejní loviště voličů hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše. Podle politologů bude ubírat hlasy především TOP 09, ODS a lidovcům.

Napravo od politického středu bude stěžejní loviště voličů hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše. Podle politologů bude ubírat hlasy především TOP 09, ODS a lidovcům. Sliby o boji s nezaměstnaností a podpoře sociálně slabých však strana míří i na levicově smýšlející část veřejnosti. Zemědělský a potravinářský magnát akcentuje i témata přímo související s jeho byznysem.

Prvním bodem programu, který Babiš spolu s krajskými lídry svého uskupení koncem minulého týdne představil, je snaha „vytvořit z Česka opět dobrou značku“. To se prý podaří tehdy, až budou stát řídit lidé, kteří „něco dokázali“. „Chceme lepší podmínky pro české firmy a živnostníky, kteří zde platí daně. Chceme lepší životní standard pro ty, kteří chtějí pracovat a mají odvahu stát na vlastních nohou. Chceme prosperující stát, který zajistí lepší podmínky mladým rodinám, sociálně slabým, dlouhodobě nemocným i důstojný život seniorů,“ píše se v programu loni zaregistrované strany.

Podnikatelům chce Babiš pomoci například tak, že zpřehlední systém daňových výjimek. A zaměří se na podporu zemědělců a potravinářů. „Naši potravináři umějí vyrobit kvalitní potraviny, jako to uměli vždy. Jen je všechny nesmí podtrhávat stát,“ řekl majitel společnosti Agrofert Holding.

Pokud strana ve volbách uspěje a stane se součástí případné vládní koalice, Babiš nehodlá přijmout ministerstvo, kde by mohl mít vliv na své současné podnikatelské aktivity. Případnou spolupráci s KSČM vylučuje, ani s ČSSD ji nevidí jako reálnou. ANO dnes zahájí v Plzni turné po regionech.

David Klimeš: Strany hledají Superstar