Police zabavila desítky tisíc granátometů. Byly špatně skladovány

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: DVIDSHUB via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Po zhruba šest měsíců trvající kontrole policie odvezla z areálu Zevety Bojkovice na Uherskohradišťsku tři stovky tun ručních protitankových granátometů. Transport na blíže neurčené místo v jižních Čechách trval několik dní. Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána byly skladované v nevhodných objektech. Právní zástupce firmy Pyro-Technology, která je oficiálním vlastníkem zabavené munice, pochybení odmítl.

Po loňských incidentech ve Vrběticích je to už druhý zásah. Vyšetřovatelé od března stíhají společnosti Excalibur Army a Real Trade za to, že disponovaly pěti stovkami min údajně zakázaných mezinárodní úmluvou.

Granátometů vyrobených v sedmdesátých a osmdesátých letech odvezla policie přibližně padesát tisíc kusů. Pyro-Technology je chtěla modernizovat pro současné bojové nasazení. Kvůli podobné zakázce se s podnikem dodnes soudí ministerstvo obrany, protože střelivo bylo poruchové. Firma v likvidaci je personálně úzce propojená se Zevetou.

50 tisíc granátometů na šesti desítkách aut převezla policie na blíže neurčené místo v jižních Čechách

Podle právníka zbrojovky Petra Vališe policie požadovala, aby granátomety byly uložené v hermeticky uzavřeném prostoru se zesílenou střechou a pancéřovými dveřmi. Vzhledem k tomu, že každý kus obsahuje 350 gramů trhaviny, je to nesmysl, tvrdí Vališ. „Možný výbuch by nesměřoval nahoru jako ve Vrběticích, ale roztrhal by celý skladovací objekt,“ dodal.

Policie granátomety odvezla na základě předběžného opatření, podle něhož bojkovické sklady odporují zákonu o zbraních a střelivu. Vališ namítá, že podobná munice musí být uložena podle jiné normy definující zacházení s výbušninami.

Zásah souvisí s loňským rozhodnutím policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Po explozích ve vrbětickém muničním areálu nařídil, aby byly zkontrolovány zhruba dvě desítky dalších podobně velkých objektů na území České republiky. Právě takový je i v Bojkovicích.