Policie loni zabavila čtyři miliardy korun z trestné činnosti

Speciální  zásahová jednotka v areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích.

Speciální zásahová jednotka v areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích. Zdroj: ctk/Zdenek Nemec

Třikrát víc peněz a majetku než v roce 2010, zabavila loni policie. Vzrostl i počet lidí stíhaných za korupci.

Policie loni zabavila majetek a peníze pocházející z trestné činnosti v hodnotě více než čtyři miliardy korun. Proti předloňsku je to trojnásobek. Na tiskové konferenci to dnes oznámili šéf protikorupční policie Tomáš Martinec a policejní prezident Petr Lessy.

Zvýšil se také počet stíhaných lidí v souvislosti s korupcí. Za loňský rok policie stíhala 159 lidí, v roce 2010 jich bylo 94.

Petr Lessy uvedl, že chce, aby vznikl nový celostátní útvar, který by se zabýval čistě korupčními trestnými činy. Mělo by jít o „protějšek“ speciálního útvaru protikorupčních žalobců, který by měl vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelstvím (NSZ). Útvar by měl mít přibližně 100 lidí, nyní chce o návrhu policejní prezident zahájit debatu s nejvyšším státním zástupce Pavlem Zemanem.

S myšlenkou nového speciálního útvaru již Lessy seznámil ministra vnitra Jana Kubiceho. Pokud s tím bude souhlasit, mohl by začít vznikat ještě v průběhu letošního roku. Lessy připustil, že by útvar mohl fungovat na podobném modelu, jako fungovala finanční policie. Policejní prezident se inspiroval v zahraničí, kde obdobné policejní složky existují. Jádro útvaru by měli tvořit lidé, kteří se nyní zabývají korupcí v současném Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Ten by se pak podle Lessyho zabýval pouze finanční kriminalitou.