Policie našla ve vlaku v Olomouci podezřelý předmět, výbušninu neobsahoval

Anonym nahlásil 1. února bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je

Anonym nahlásil 1. února bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je Zdroj: ctk

Podezřelý předmět, který policie našla u Olomouce v jednom z vlaků kontrolovaných kvůli nahlášení bomby, nebyl nebezpečný. Pyrotechnická prohlídka v nalezeném předmětu výbušninu neprokázala. Anonym nahlásil bombu ve vlacích soukromých dopravců RegioJet a Leo Express dnes ráno. Opatření se dotklo 14 vlaků v celé zemi, zkontrolovány už byly všechny.

Podle zjištění ČTK byl zastaven provoz vlaků mezi Olomoucí a nedalekým Štěpánovem. Vlaková souprava RegioJet byla odstavena v kolejišti na kraji Olomouce, kde ji prohledávali pyrotechnici. Vlaky kvůli tomu nabíraly zpoždění.

Postižení dopravci jezdí převážně na trati z Prahy na Ostravsko, každý z nich také provozuje jeden pár vlaků z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště. Podle informací na webech dopravců vlaky kvůli prohlídkám nabírají zpoždění mezi 30 až 240 minutami. Čtyřhodinové zpoždění nabral spoj z Prahy do Košic, který zůstal stát v Hranicích na Moravě a policejní prohlídka tam nekončí.

Tříhodinový časový horizont

Podle mluvčí Leo Expressu Petry Valentové dostaly obě společnosti anonym o uložení bomby v jednom z vlaků v 08:00 a ve výhrůžce byl časový horizont pro vybuchnutí 180 minut. Dva vlaky Leo Express v Praze už mohly po prohlídce odjet, řekla po 11:00 Valentová.

Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj ale zdůraznil, že bezpečnost je pro dopravce klíčová. „Pro cestující je to nepříjemné a palubní personál jim poskytne veškerou součinnost při vyhledání návazného spojení a potřebné informace,“ uvedl mluvčí. Policisté museli zastavit všechny vlaky, protože anonym neupřesnil, ve kterém by měla bomba být.

Soukromí železniční dopravci Leo Express a RegioJet provozují v Česku osobní dálkovou dopravu a konkurují v ní státnímu dopravci, Českým drahám.