Policie navrhla obžalovat Jana Kalouska, ten rezignuje na funkce

zpěvák Jan Kalousek

zpěvák Jan Kalousek Zdroj: E15 Anna Vackova

Policie navrhla obžalovat pražského zastupitele za ODS a zpěváka Jana Kalouska. Kriminalisté ho viní z pojistného podvodu - úajně se podílel na machinacích s fakturami, které několik let prováděl jeden autoservis. Kalousek vinu popírá, v reakci ale oznámil, že rezignuje na některé funkce v zastupitelstvu.

Kalouskovi hrozí až tříleté odnětí svobody. Zastupitel svou vinu již dříve popřel, přesto se dnes rozhodl rezignovat na post předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy. Zastupitelem ale zůstává.

„Rezignuji na post předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy s okamžitou platností. Ctím presumpci neviny. Do rozhodnutí nezávislého soudu nebudu rezignovat na post zastupitele. Až mi bude sdělena obžaloba, požádám o pozastavení členství v ODS,“ prohlásil Kalousek.

„Spis jsme předali Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 s návrhem na podání obžaloby,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Kalousek se podle policie zapletl do trestné činnosti dnes už neexistujícího autoservisu, který vedl dvojí účetnictví - jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. Údajně tak vznikla škoda ve výši 50 milionů korun. V případu podle dřívějších informací figuruje přes 70 lidí.

Kalousek se podle spisu zapletl do trestné činnosti dnes už neexistujícího autoservisu, který vedl dvojí účetnictví - jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. Údajně tak vznikla škoda ve výši 50 milionů korun. V případu podle dřívějších informací figuruje přes 70 lidí.

Podle kriminalistů si Kalousek do tohoto servisu dal dvakrát opravit auto, takže o podvodu musel vědět. Prý se dohodli, že navýší fakturu za opravu vozu. To ale zastupitel odmítl. „Jednalo se o nějakou nesrovnalost v opravě vozu z roku 2006,“ řekl již dříve televizi Nova Kalousek.

Kalousek působí v pražském zastupitelstvu od podzimu 2010, ODS ho tehdy těsně před volbami dosadila na post lídra jedné z kandidátek. Patří k zastáncům primátora Svobody. Byl i mezi částí zastupitelského klubu občanských demokratů, kteří v listopadu podpořili odchod z koalice ODS a ČSSD a dohodu na nové koalici s TOP 09. Po celou dobu působení v zastupitelstvu zastává placenou funkci.

Primátor Bohuslav Svoboda ODS jeho rozhodnutí přivítal. „Jsem rád, že zastupitel dospěl bez jakéhokoli nátlaku sám k názoru, že jediným možným řešením této kauzy je vzdát se místa placeného předsedy výboru ve velmi významné pozici,“ uvedl na tiskové konferenci. Pokud soud rozhodne o jeho nevině, bude se prý moci do funkce vrátit.