Policie obstavila peníze, které měl Rath s manželkou u advokáta

Okresní soud Praha-východ projednával 20. srpna žádost obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha o propuštění z vazby.

Okresní soud Praha-východ projednával 20. srpna žádost obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha o propuštění z vazby. Zdroj: ctk

Policie zablokovala po souhlasu státního zastupitelství peníze, které složil u advokátní kanceláře poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath, obviněný z korupce, a jeho manželka. Informaci přinesl Rathův právní zástupce Adam Černý.

Obstavenou částku nechtěl právník upřesnit. Podle něj jsou to peníze, které manželé uložili do advokátní úschovy v červenci a byly určeny například na případnou kauci nebo vykoupení zastavených nemovitostí.

Policie obstavila peníze podle Černého v pondělí. Tento postup prý zdůvodnila tím, že se zadržovaná částka týká dalšího možného obvinění Ratha, kvůli němuž se v pondělí sejdou poslanci a rozhodnou, zda Ratha znovu zbaví imunity.

Středočeský žalobce Petr Jirát odmítl případ komentovat, deníku Právo pouze obecně sdělil, že se peníze, nemovitosti a případně další věci zajišťují vždy jako výnos z trestné činnosti, nebo jako její náhradní hodnota. Rathův advokát v této souvislosti považuje policejní opatření za šikanu a nátlak na obhajobu.

Otec Davida Ratha s advokátem Romanem JelínkemOtec Davida Ratha s advokátem Romanem Jelínkem | ctkOtec Davida Ratha s advokátem Romanem Jelínkem, zdroj: čtk

„Policie uvádí, že mělo dojít k výnosu devíti milionů korun,“ uvedl Černý. Jeho klient má podle něj ale už po předchozím obvinění obstavený majetek ve vyšší hodnotě, a to zhruba 15 milionů, přičemž policie nyní zajišťuje další částky.

Soud minulý týden určil Rathovi možnost propuštění z vazby za kauci ve výši 14 milionů korun, poslanec proti rozhodnutí podal stížnost. Ohradil se také státní zástupce, který odmítá propuštění politika na kauci kvůli obavě, že by mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Věcí se bude zabývat Krajský soud v Praze.