Policie obvinila deset lidí z daňových podvodů za 360 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto

Protikorupční policie zadržela v Česku a na Slovensku deset lidí, obvinila je z pokusu o krácení daní. Při uplatňování neoprávněných nároků na nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty mohli státu způsobit škodu nejméně 360 milionů korun. Obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Zadržení podle policie předstírali nákup karet na předplacenou registraci volného prostoru na internetu v systému Ikropolis.com, které v mnohasettisícových sériích fiktivně prodávali na Slovensko. „Tímto způsobem pak vznikl neoprávněný nárok na nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty, který se snažili uplatnit,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Podle něj hrozila škoda ve výši až půl miliardy korun.

Obvinění podle mluvčího policejního prezidia k maskování trestné činnosti používali vlastní virtuální banku Standard Credit Bank se sídlem na Komorských ostrovech a její pobočkou v Praze, ve které fiktivně převáděli peníze, které nikdy neměli. „Dokonce simulovali i internetové bankovnictví. Banka však nikdy neexistovala, vše byl jen elektronický klam,“ popsal Ibehej.

Podle daňové správy mohla být škoda ještě větší. „Tímto způsobem chtěli vylákat na českém státu více než 750 milionů korun,“ řekla České televizi mluvčí České daňové správy Jaroslava Musilová.

Devět obviněných bylo zadrženo 28. listopadu v Praze, Ústeckém kraji, Zlínském kraji a Ostravě, u dvou z nich při tom asistovala zásahová jednotka. Desátého podezřelého dopadli slovenští policisté na svém území. Podíl na rozkrytí této trestné činnosti měla i daňová správa. Na pět osob soudce uvalil vazbu.