Policie poodhalila údajný Rittigův kontakt v dopravním podniku

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Klíčovou postavou lobbisty Ivo Rittiga pro dojednání kontraktu na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP) měl být Jan Valtr, poradce generálního ředitele Martina Dvořáka.

Alespoň to tvrdí protikorupční policie, která obvinila Rittiga, právníky Davida Michala, Marka Stubleyho z právní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners), Rittigova firemního administrátora Petera Kmetě a Jana Janků ze společnosti Neograph, která dodávala papír pro tisk jízdních dokladů.

Týdeník Euro získal z justičních kruhů kompletní text sdělení obvinění

Text policejního obvinění

Údajnou klíčovou osobou, na kterou ukázal jeden z hlavních svědků Vladimír Sitta, má být Dvořákův poradce Jan Valtr. „Z vyjádření ing. Sitty je zřejmé, že před uzavřením smlouvy mezi společnostmi Neograph a DPP probíhala jednání i s osobou mgr. Jan Valtr, který byl blízkou osobou Ivo Rittiga. Dále uvedl, že komunikace ohledně plnění smluv probíhala od pracovníků DPP přes mgr. Marka Stubleyho a dále přes osobu Jana Valtra,“ konstatuje policie.

„Z uvedeného konstatování vyplývá, že Ivo Rittig měl mít přes Valtra přehled o předražených odměnách pro společnost Neograph, buď přímo přes osobu mgr. Jan Valtr nebo přes osobu Marek Stubley,“ stojí v textu sdělení obvinění. Valtr je přímým účastníkem e-mailové komunikace mezi zástupci firmy Neograph a manažery DPP, kteří problematickou zakázku řeší.

Jízdenky a právní služby

„Zásadním posunem bylo jmenování ing. Martina Dvořáka na pozici předsedy představenstva a generálního ředitele DPP. Ing. Martin Dvořák byl přítel nějakého pana Rittiga, který měl být do té doby ing. Vladimíru Sittovi neznámý. Následně měl pan ing. Janků docházet na DPP, a to cca 3 týdny poté, co se ředitelem stal ing. Dvořák. Před jeho první návštěvou na DPP v rámci uvedené zakázky, kam šel s ing. Janků, tak se sešli v Panonii v Praze, ulici Sokolovské s mužem, kterého mu Janků představil jako mgr. Jana Valtra s tím, že se jedná o pravou ruku pana Rittiga,“ tvrdí detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Policie se v dokumentu nezaobírá nejen dodávkou jízdenek, ale i právními službami, které David Michal a Marek Stubley začali pro DPP poskytovat po nástupu generálního ředitele Martina Dvořáka. Z toho dovozuje, že Rittig měl přes tyto právníky informace o všech kontraktech, které jej zajímaly.

Za jeden z klíčových důkazů policie zjevně považuje odposlech z hotelu Ventana na pražském Starém městě. Tam se měly koncem března odehrát dvě schůzky, na kterých Rittig a další řešili problémy s jízdenkami, které firmě Neograph vznikly. Pár měsíců před tím došlo k neshodám mezi vlastníky společnosti Neograph a právníci z MSB Legal vstoupili do statutárních orgánů společnosti.

„Dále ing. Jan Janků hovoří s osobou Marek Stubley s tím, že Sitta mladší měl chybovat a bylo šizeno při výrobě v Neograph, kdy v podílu bavlny bylo deklarováno 50 procent, ale fakticky bylo 25 procent nebo 20 procent. Dále hovoří o ztrátě z pohledávky ve výši 4 miliony korun. Také padla zmínka o možnosti získat podíl ing. Sitty ve společnosti Neograph. Dále neznámá osoba uvádí, že za ukončení smlouvy s DPP vznikla škoda vevýši 20 milionů korun,“ popisují detektivové obsah odposlechů.