Policie šetří údajné úplatky v Karibiku, podezřelé jsou špičky J&T

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jtbank.cz

Protikorupční policie před rokem zahájila trestní řízení v případu údajně uplácených pozemků na souostroví Turks a Caicos a mezi podezřelými jsou představitelé česko-slovenské finanční skupiny J&T i ostrovní politici. Policie podezírá slovenského finančníka Maria Hoffmanna, spoluzakladatele J&T Patrika Tkáče, Ivana Jakaboviče a Petera Korbačku a expremiéra ostrovů Michaela Misicka z podplácení, praní špinavých peněz a přijímání úplatku.

Podle Lidových novin (LN) případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a podle jeho mluvčí Šárky Pokorné je trestní řízení v přípravné fázi. Posléze vyšetřující složky rozhodnou, zda podezřelé obviní.

Podle textu zahájení trestního řízení Hoffmann poskytl vládním úředníkům Turks a Caicos úplatek, který zařídila J&T Banka. Podnikatelé provinění odmítají.

Schůzka v Praze

Hoffmann připravoval na ostrově Salt Cay investici do luxusního rezidenčního areálu včetně golfového hřiště za zhruba 600 milionů dolarů. Podnikatel na ostrově koupil či získal do dlouhodobého nájmu pro firmu Devco přibližně 600 hektarů půdy, což se mu podařilo i díky dohodám s tehdejším premiérem Misickem a dalšími členy vlády.

Obchod se měl sjednat v roce 2005 na schůzce v Praze mezi Misickem a manažery J&T Banky. Setkání údajně zorganizoval Hoffmann. Podle policie byl domluven výhodný nákup a pronájem vládních pozemků společnostem, které Hoffmann ovládal. Ostrovní úředníci měli pak zajistit potřebná projektová a stavební povolení. Podle detektivů se Hoffmann a představitelé J&T Banky snažili původ úplatků zastřít, doplnil deník.