Policie vyšetřuje konzultace Vesecké pro majetkový úřad státu

Renata Vesecká

Renata Vesecká Zdroj: Eduard Erben

Policie vyšetřuje, proč si Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) jako poradce platil například bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou nebo někdejšího místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru. Měsíčně za právní služby pobírali desetitisíce korun, nejsou ale doklady o tom, co Vesecká s Kučerou pro úřad dělali.

Kriminalisté se podle Hospodářských novin případem zabývají pro podezření z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. O penězovodech v pozadí kolem poradců ÚZSVM mluvil v červnu náměstek ministra financí a tehdejší prozatímní šéf úřadu Ondřej Závodský.

Vesecká i Kučera začali pro úřad pracovat v roce 2011, kdy mu šéfoval Miloslav Vaněk. Ten funkci opustil na počátku letošního dubna. Kučera za dobu trvání služby do konce letošního ledna dostal od úřadu skoro 1,25 milionu korun, Vesecká necelý milion.

Utajené konzultace

Vaněk popírá, že by Vesecká s Kučerou brali peníze bezdůvodně. Žádné dokumenty o jejich práci pro ÚZSVM podle něj nejsou k dispozici proto, že právní konzultace například k miliardové arbitráži s Diag Human nebo v kauze Mostecké uhelné společnosti se kvůli utajení odehrávaly v úzkém kruhu vedení.

Kučera uvedl, že peníze od ÚZSVM rozhodně nebyly zadarmo, Vesecká se nevyjádřila s poukazem na advokátskou mlčenlivost.

Zvláštní mluvčí pro Diag Human pomohl zachránit miliardy

Dalším poradcem, kvůli kterému policisté zahájili vyšetřování, je podle deníku expert na vnější vztahy a média Michal Voráček. Jeho firmu si Vaňkův úřad najímal od roku 2005 za 27 tisíc korun měsíčně, od března 2011 odměnu zvýšil na 79 tisíc Kč, přestože ÚZSVM měl vlastního mluvčího. Ani k Voráčkově práci pro úřad se nenašly žádné doklady. Podle Vaňka si úřad Voráčka platil kvůli kauze Diag Human.

Podle dřívějšího vyjádření Voráčka pro týdeník Euro šlo o citlivé případy, ve kterých úřad a český stát čelily silné mediální kampani. „Byl jsem osloven jako člověk, který zakládal řadu médií a má spousty kontaktů. Při vysvětlování špatně pochopených věcí jsme sehráli významnou úlohu, která napomohla státu zachránit miliardy, možná až desítky miliard. Plnění můžeme doložit,“ uvedl pro Euro majitel společnosti E-Centrum a mediální guru Michal Voráček.

Úkolem ÚZSVM je zastupovat Českou republiku v právních sporech týkajících se majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří.