Policie zabavila Věcem veřejným skoro čtyři miliony korun

Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: Profimedia

Protikorupční policie v rámci razie proti skupině lidí podezřelých z krácení daní při obchodech s pohonnými hmotami zajistila přes 30 milionů korun. Zároveň vydala zajišťovací příkaz na 3,9 milionu z konta Věcí veřejných. Kriminalisté již v úterý zatkli 15 lidí, podle serveru Týden.cz je mezi nimi hlavní sponzor VV advokát Daniel Musil.

„V případu jsme obvinili sedm osob, část z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, část z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté provedli několik domovních prohlídek, zabavili také dvě luxusní auta a zhruba 1,7 milionu korun v hotovosti. Škodu v případu vyčíslila policie na 230 milionů korun.

Předseda VV Radek John již v úterý odmítl, že by se případ týkal také jeho strany. Novinářům řekl, že Musil dal v roce 2011 Věcem veřejným půl milionu korun jako fyzická osoba. „Nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot, takže celá ta kauza se v této chvíli netýká VV. Nicméně bedlivě ji budeme sledovat,“ uvedl. Zároveň řekl, že peníze pro VV rozhodně nepocházejí z daňových úniků.

Loni dostaly VV od sponzorů 38,4 milionu korun, z toho největší část jim darovaly firmy, z nichž mnohé jsou podle médií přímo či nepřímo napojeny na Musila. Podle samotných VV stojí Musil za společnostmi Kastelis (dar 3,5 milionu korun) a Malepar (dar 2,68 milionu korun). Advokát dal VV osobně i dalšího půl milionu korun.

Dodáme sponzora. Zn.: Na klíč