Policie: Zabavili jsme 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata

plk. Mgr. Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ SKPV.

plk. Mgr. Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ SKPV.

Policisté při prohlídkách domů a nebytových prostor v souvislosti s razií na úřadu vlády zajistili 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Na tiskové konferenci to uvedl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Policie se kauzou zabývá od počátku roku 2012 na základě informací o organizované zločinecké skupině, která údajně fungovala pomocí klientelistických vazeb a jejím cílem byl neúměrný zisk a podíl vlivu ve státní či polostátní organizaci. „V žádném případě nebylo naším zájmem zabývat se politikou,“ zdůraznil Šlachta.

Policisté z ÚOOZ posílení kolegy z Národní protidrogové centrály a Útvaru rychlého nasazení provedli ve čtvrtek celkem 31 prohlídek domů i nebytových prostor. Zabavené materiály budou vyhodnocovat několik měsíců. Zadržené lidi policie vyslechla a ve čtvrtek večer sdělila sedmi z nich obvinění.

Kauzu od samého počátku dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, na Moravu ji delegovalo Nejvyšší státní zastupitelství.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřuje dvě kauzy, které pojí osoba ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Čelí jak obviněné z korupce, tak zneužití pravomoci úřední osoby. Nagyová žádala od Vojenského zpravodajství informace, přičemž žádost vyústila ve sledování konkrétních osob, aniž by k tomu dal souhlas ministr obrany. Podle obhájce Nagyové Tomáše Sokola ji policie viní z toho, že si objednala si sledování premiérovy manželky Radky Nečasové.