Policie zadržela náměstka ústecké hejtmanky Koudu

Policie zadržela náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD, na archivním snímku z 31. října 2008) a dalších pět lidí. Viní je ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškození zájmů EU.

Policie zadržela náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD, na archivním snímku z 31. října 2008) a dalších pět lidí. Viní je ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškození zájmů EU. Zdroj: ctk

Policie zadržela náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD). Tvrdí to hned několik zdrojů s tím, že jde o vyšetřování machinací s evropskými dotacemi.

Státní zástupce potvrdil jen obecně zadržení a obvinění šesti lidí, z toho jednoho člena výboru Regionálního operačního programu Severozápad. Zdroj blízký severočeské politice řekl, že policie navrhne pro Koudu i vazbu. Kvůli korupci při rozdělování evropských dotací byl letos v červenci odsouzen bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz na 7,5 roku, zatím nepravomocně.

Informace o Koudově zadržení se začala šířit již dopoledne, nikdo ji ale oficiálně nepotvrdil. „Přijela si pro něj ráno policie, vyslýchá ho a bude ho chtít dostat do vazby,“ řekl zdroj blízký severočeské politice. Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se zatím vyjadřovat nechce. „My to nijak komentovat nebudeme. Probíhají úkony, informace k tomu dáme kolem odpoledne,“ řekl jeho mluvčí Pavel Hanták. Zásah alespoň obecně potvrdil krajský státní zástupce Jan Jakovec. „Bylo zadrženo a obviněno šest lidí, včetně člena výboru Regionální rady Severozápad.

Dalším zadrženým je podle České televize ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart (ODS). Mluvčí úřadu to ale nepotvrdila. „Informace o tom mám jen z médií. Dnes měl naplánovanou služební cestu, takže by v práci beztak nebyl,“ řekla ČTK. Policejní zásahy do věcí okolo dotačního programu Severozápad jsou v poslední době časté a mají i pravidelný rytmus. Na úřad se policie vypravila 1. června, 3. července a 2. srpna. V červenci při tom navíc zadržela čtyři lidi - dva vysoké úředníky ROP Severozápad, zástupce jednoho z žadatelů, kterého podezírají z podvodu, a také opět Kušnierze.