Policie zadržela soudce, který propustil exsenátora Alexandra Nováka

Exsenátor Alexandr Novák u soudu

Exsenátor Alexandr Novák u soudu Zdroj: ctk

Policie zadržela soudce chomutovského okresního soudu Ivana Nováka. Případ souvisí s podmínečně propouštěnými z výkonu trestu, tvrdí server Aktuálně.cz. Na policii se obrátil po prověrce na chomutovském soudě ústecký krajský soud.

„O situaci víme, sami jsme ji iniciovali, sami jsme podali trestní oznámení na základě kontrolní a dohledové činnosti, která z naší strany probíhala na Okresním soudě v Chomutově,“ řekla ČTK mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. Krajský soud podle ní prověřoval právě podmínečná propuštění z výkonu trestu. Bližší informace soud s ohledem na vyšetřování sdělovat nebude.

Případem se zabývá protikorupční policie. „Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení a že ty úkony prováděl i v Chomutově,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Právo na poskytování informací si podle něj vyhradilo Okresní státní zastupitelství v Lounech.

Soudce Ivan Novák loni rozhodl o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova a někdejšího senátora Alexandra Nováka, který byl pravomocně odsouzen za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. S jeho případem ale podnět od krajského soudu nesouvisel „Bylo to na základě jiných případů,“ doplnila Trejbalová. Soudce Novák byl obviněn z podplácení a přijetí úplatku, uvedla Česká televize.

Souhlas prezidenta

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce pro činy spáchané při výkonu funkce nebo v souvislosti s jejím výkonem trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Orgán, který zahájil trestní stíhání, musí vyrozumět předsedu příslušného soudu a ministerstvo spravedlnosti.

„Zatím jsme neobdrželi usnesení o zahájení trestního stíhání. Až se s ním seznámíme, jednou z možných variant bude to, že ministr soudce dočasně zprostí výkonu funkce,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání, přičemž po tuto dobu by soudce pobíral polovinu platu.

Mezi zadrženými je podle České televize i advokát Josef Doucha. Jeho telefon hlásí, že „volaný je momentálně nedostupný“.