Policie zatkla místostarostu Rumburku, prý vyhrožoval strážníkům

Policie

Policie Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Místostarostu severočeského Rumburku z ČSSD Darka Švába zadržela policie a obvinila ho z útisku a podněcování k trestnému činu. Podle České televize zatčení zřejmě souvisí s vyhrožováním městským strážníkům, jehož se Šváb měl dopustit loni na pracovní poradě. Vyšetřovatelé nyní zvažují podání návrhu na vazbu.

„Mohu potvrdit, že policie dnes zadržela místostarostu Švába. Přišli si pro něj mezi devátou a desátou hodinou dopoledne, důvody nám nesdělili,“ řekl České televizi starosta Rumburku Jaroslav Trégr.

Sociálnědemokratický rumburský politik podle kriminalistů při loňské pracovní poradě městských strážníků pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Policie ho proto již 29. listopadu obvinila.

Místostarosta nyní sedí v cele předběžného zadržení a policie zvažuje podání podnětu na vazbu. Hrozí mu trest zákazu činnosti nebo až dvouleté vězení. Vyšetřovatelé na případu spolupracují s dozorujícím státním zástupcem.

Dvaačtyřicetiletý Darek Šváb je považován za jednoho z nejvlivnějších politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou za ČSSD se poprvé stal už jako sedmadvacetiletý, pak byl zvolen ještě třikrát. Zároveň řídí místní Lužickou nemocnici.

Šluknovsko po roce: Varnsdorf je průšvih, Krásná Lípa vzor

Sever se zlobí. Po Rumburku a Šluknově to vře ve Varnsdorfu a Novém Boru