Politici rozehrávají boj o Prahu, TOP 09 hledá hlasy pro jeden obvod

Jiří Vávra a Tomáš Hudeček (TOP 09)

Jiří Vávra a Tomáš Hudeček (TOP 09) Zdroj: ctk

Zdánlivě to vypadá jako idyla. TOP 09 a ČSSD jako dva nejsilnější kluby v pražském zastupitelstvu svorně volají po tom, aby hlavní město bylo jedním volebním obvodem. To by nahrálo malým stranám a ty velké naopak znevýhodnilo. Tento model by však platil pouze pro letošní komunální volby.

Trvalou změnu by přinesla až novela zákona, kterou by musela odsouhlasit Poslanecká sněmovna a Senát. A tuto variantu prosazovanou sociální demokracií, KDU-ČSL a komunisty kategoricky odmítá TOP 09.

„Zhlédli se v našem návrhu a chtějí si ho přivlastnit. A přitom se chovají alibisticky. V zastupitelstvu by jednorázový krok, jakým je usnesení pro letošní rok, podpořili, trvalou změnu ale v parlamentu odhlasovat nechtějí,“ řekl včera deníku E15 šéf zastupitelů ČSSD Miroslav Poche. Ten se spolu s místopředsedou klubu Karlem Březinou snaží ve sněmovně nalézt pro předlohu podporu. Tu jim dosud přislíbilo 97 zákonodárců.

Jeden volební obvod

Poche naráží na vyjádření radního a předsedy pražské TOP 09 Jiřího Vávry. Ten před týdnem řekl, že jeho strana v zastupitelstvu podpoří usnesení, aby metropole byla jedním volebním obvodem. A prý hledá hlasy.

„Neobáváme se o volební výsledek TOP 09 a chceme lepší spravedlivé volby. Voliči by měli mít možnost vybírat ze všech kandidátů jednotlivých stran a hnutí,“ uvedl Vávra. „Nechceme být jako ODS, která v rámci uchování své moci a vlivu na magistrátu volila cestu dělení města na více obvodů,“ dodal.

Krátké mandáty

Návrh novely z dílny ČSSD Vávra kritizuje. Vadí mu hlavně skutečnost, že by se do pražského zastupitelstva volilo jako do krajů. To by mimo jiné znamenalo, že letos na podzim zvolení zastupitelé by měli mandáty jen do roku 2016, což by se týkalo i radních a primátora.

„Následující období by mělo být opět čtyřleté, město se obtížně dostává z dědictví posledních šestnácti let. Rada s dvouletým mandátem by buď nic neudělala, nebo činila ukvapené kroky,“ říká Vávra.

V Praze se naposled volilo v jediném obvodu v roce 2006. V předchozích i následujících volbách se město dělilo do několika vícemandátových obvodů. Například v roce 1998 se volilo v deseti, v roce 2002 v pěti a v roce 2010 v sedmi obvodech. Právě poslední rozhodnutí jako účelové napadly tři politické strany u Ústavního soudu.