Politici: spor státních zástupců přerostl ve válku

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John dnes vývoj sporu státních zástupců komentoval slovy, že současná situace okolo státních zastupitelství už není válkou státních zástupců, ale připomíná válku gangů. Šéf poslaneckého klubu opoziční ČSSD Jeroným Tejc podotkl, že v nynější zoufalé situaci sklízí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jen plody toho, co sám zasel.

John, který byl tento týden kritizován za průběh zasedání jím vedeného bezpečnostního výboru sněmovny, poznamenal, že výbor svolal právě pro podezření na možné využívání nezákonných prostředků v souboji státních zástupců. „Je děsivé, že ti, kteří tady mají hlídat zákonnost, v tuto chvíli proti sobě bojují prostředky, které možná zákonnost překračují, a tím zcela ničí důvěryhodnost státního zastupitelství,“ řekl John.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes uvedl, že situace na státním zastupitelství není dlouhodobě uspokojivá a je jí vážně znepokojen. „Pokud se v médiích používají termíny, jako je 'válka státních zastupitelství', ničemu pozitivnímu to nepřispěje,“ uvedl v prohlášení. S ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) chce o situaci jednat.

O válce státních zástupců mluví i poslankyně KSČM a stínová ministryně spravedlnosti za tuto stranu Zuzka Bebarová-Rujbrová. „Ukazuje se, že na státním zastupitelství panuje dvojvládí, které je neúnosné. O to více je ke škodě, že ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s nejvyšším státním zástupcem nedokázalo zpracovat návrh na odvolání vrchního státního zástupce Rampuly tak, aby toto podání nemělo formální nedostatky,“ uvedla v prohlášení. Ve chvíli, kdy jsou vedoucí žalobci v tak vážné rozepři, podle ní nelze čekat, že řadoví státní zástupci budou mít odvahu objasňovat citlivé kauzy. „Je otázkou, zda někomu nejde právě o to,“ dodala.

Staronový šéf pražských státních zástupců Vlastimil Rampula dnes na tiskové konferenci videozáznamem podložil své tvrzení, že do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka vnikli 17. února večer cizí lidé. Doprovodil je tam prý jeho předchůdce Stanislav Mečl. Ten ale prohlásil, že muži byli policisté, kteří tam prováděli zákonné úkony. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak Rampulovo vystoupení ostře odsoudil s tím, že vrchní státní zástupce „umožnil vyzrazení utajovaných informací“.

Globální chaos

„Děsí mě, že místo vyšetřování závažných trestných činů teď státní zástupci prověřují sami sebe, a dokonce podávají jeden na druhého trestní oznámení,“ poznamenal sociální demokrat Tejc. Rampulu vyzval, aby zvážil, zda je dobré vyhrotit situaci tím, že bude lpět na funkci.

Poslanec za TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák vývoj okolo státních zástupců označil za nejhorší možnou variantu. „Na státních zastupitelstvích nastal globální chaos. Je potřeba vyšetřit, kde je pravda,“ řekl. Jde podle něj ale jen o důsledek rozhodnutí, které mělo ministerstvo spravedlnosti skutečně dobře zvážit. „Já teď nevím, jaké bude politické řešení,“ poznamenal Polčák.