Politologové: Zeman ztrácí sebekontrolu a odvádí pozornost

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman nad sebou ztrácí kontrolu. V souvislosti s vulgárními výroky v pořadu Hovory z Lán ho tak hodnotí politolog Rudolf Kučera. Zemanovi prý škodí také nekompetentní poradci. Politolog Petr just pro změnu tvrdí, že vulgární výroky mají odvést pozornost od Zemanovy cesty z Číny soukromým letounem. Podle politologa Zdeňka Zbořila média prezidentova slova překrucují.

Kučera řekl, že se Zeman chtěl vulgaritami ukázat jako silný člověk, kterému nevadí žádné kritiky. „Zřejmě nad sebou ztrácí kontrolu,“ poznamenal Kučera. Důvodem podle něj může být buď nepříznivý zdravotní stav, nebo mimořádně špatní poradci, které by měl všechny vyměnit.

Podle Justa mohou být vulgarismy snahou o vytvoření nové kauzy, o které se bude psát místo letadla, kterým letěl z Číny, a místo sportovní bundy režiséra Roberta Sedláčka ze slavnostního vyznamenávání na Pražském hradě. „Pokud to tak Zeman skutečně zamýšlel, pak ale zvolil dost nešťastnou formu, protože tímto degradoval nejen sebe, ale i úřad prezidenta,“ dodal Just. Vyvolanou kritiku považuje za naprosto oprávněnou.

Podobně také politolog Lukáš Jelínek na svém účtu na Twitteru připomněl, že by se veřejná diskuze měla stočit spíše k Zemanově domácí a zahraniční politice.

Co na srdci, to na jazyku, argumentuje Mareš

Naopak politolog Miroslav Mareš si nemyslí, že by Zemanovo vystoupení bylo plánem, jak odvést pozornost třeba od čínských záležitostí. „Myslím si, že to vyznívalo celkem bezprostředně,“ poznamenal k jeho výrokům. „Možná byl v takovém rozpoložení, že mu to přinášela slina na jazyk. Ale proč to říkal, to je otázka na něho,“ dodal s tím, že ti, co ho dosud kritizovali, budou mít další důvod ke kritice, pro další to může být naopak důkaz, že se postavil (Miroslavu) Kalouskovi a že se přibližuje lidu.

Zbořil zase poukázal na to, že Zemanovo vyjádření kritizují například lidé, kteří v minulosti veřejně použili anglický název Pussy Riot. „Domnívají se, že když se to řekne anglicky, že to je méně vulgární, než když se to řekne česky,“ řekl.

Ve válce s médii

Poznamenal, že se Zeman dostal do války s médii, ve které obě strany ztrácí míru pro diskusi. Médiím dává Zbořil za vinu, že posouvají významy Zemanových výroků. „Když jsme svědky takového posouvání významů, tak první, co vás napadne, je skutečně to, že je v tom skutečně nějaký záměr, ať už z jedné nebo druhé strany, odvést pozornost od něčeho, co bylo, nebo co považují za vhodné k zapomenutí, nebo že je v tom obyčejná hloupost,“ poznamenal.

Česká prezidentská bolest