Populisté ožili, již bombardují veřejnost

Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Skandál kolem Petra Nečase a jeho lidí těší české populisty. Jejich agitátoři se již předhánějí v ostrých výrocích. Lze očekávat, že s vidinou blížících se voleb jejich aktivita ještě zintenzivní.

Populistům hodně překáží dosavadní svoboda Miroslava Kalouska. „Na každé prase se vaří voda,“ hřímá lídr uskupení Úsvit přímé demokracie a senátor Tomio Okamura. Usuzuje, že „fleky pro rebely“ Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu zajišťoval ministr financí, takže by se obvinění mělo rozšířit i na něj. „Pan Kalousek a jeho klaka proto nejenže nemají žádnou naději v klidu ustát vládu – věřím, že nemají naději ustát dlouhodobě ani pobyt na svobodě.“

Autora iniciativy Pracovití proti parazitům Zdeňka Procházku s Okamurou spojuje ideová báze – pere se za práva „slušných občanů“ proti zlodějským solárníkům, příživnickým cikánům a špatným dálnicím. Také si myslí, že policie půjde po Kalouskovi, který dosud Nečase podporoval. „V případě, že bude zasažen i někdo z mafiánů za TOP 09, zaútočí v jednotné frontě na policii, jak to udělali už při likvidaci policejního prezidenta. Následně se budou držet u moci ještě dva roky,“ předvídá.

Věci veřejné si připisují zásluhy na policejním zásahu. „Konec politických kmotrů a dinosaurů v Čechách se blíží a VV na tom mají svůj podíl. Byl to véčkařský ministr, kdo zrušil nařízení, aby policie musela hlásit na ústředí všechno, co vyšetřuje,“ píše člen strany Jiří Doležal. Policie se nadechla a pracuje díky VV a Radkovi Johnovi, dodává.

Během víkendu vzniklo poměrně obskurní uskupení „Za novou sněmovnu“, které sdružuje zdravotnické odbory, zdravotně postižené a bývalou disidentku, spisovatelku a aktivistku Lenku Procházkovou. Chystá sérii protestních akcí s cílem dosáhnout předčasných voleb.

Lídr panoptikálního uskupení Holešovská výzva Slávek Popelka také vyzval souvěrce, aby demonstracemi podpořili práci policistů při zatýkání kmotrů a úplatných politiků, vhodný den je prý třeba sobota. Lídr Holešovské výzvy také vyzval souvěrce, aby demonstracemi podpořili práci policistů při zatýkání.

PROFILY: Kdo bude novým premiérem?