Poslanci navrhli seškrtat Zemanovi cestování

Tchien Kuo-li, šéf Bank of China, (vlevo) uvádí prezidenta Miloše Zemana na Čínsko-České podnikatelské fórum, které se konalo 26. října v Pekingu.

Tchien Kuo-li, šéf Bank of China, (vlevo) uvádí prezidenta Miloše Zemana na Čínsko-České podnikatelské fórum, které se konalo 26. října v Pekingu. Zdroj: CTK

Přesuny v návrhu státního rozpočtu na příští rok za více než tři miliardy korun požadovali poslanci při druhém čtení „zákona roku“, loni dosáhly tyto změny rovných dvou desítek miliard. Vláda už tradičně čelila výhradám opozice, kritizovaly ji zejména TOP 09 a ODS.

Definitivně se o rozpočtu bude hlasovat příští týden. Koaliční strany jsou pouze pro minimální transfery mezi jednotlivými kapitolami, například v rezortu práce a sociálních věcí.

O 1,5 milionu na zahraniční cesty prezidenta Miloše Zemana by mohla přijít jeho kancelář. Poslanci TOP 09 a Starostů je chtějí dát ministerstvu školství na protidrogovou politiku, protože Zeman podle nich hájí v cizině své vlastní zájmy bez ohledu na vládní politiku. „Navržený objem peněz pro cesty prezidenta není přiměřený,“ konstatovala poslankyně Markéta Adamová.

Další návrhy se týkaly 300 milionů na filmové pobídky nebo 100 milionů pro mateřské a základní školy. Rozpočtový výboru chce přidat jednu miliardu korun sportovcům a několik stovek milionů na obnovu kulturních památek, pořádání festivalů a provoz profesionálních divadel, orchestrů a knihoven. To však koaliční špičky ČSSD, ANO a KDU-ČSL odmítly akceptovat.

Podle opozice přijdou zkrátka živnostníci

I když se očekává hospodářský růst, odmítá Sobotkův kabinet šetřit a naopak bude utrácet, shodli se exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se šéfem ODS Petrem Fialou. „Zvyšování provozních výdajů půjde na vrub živnostníků a drobných podnikatelů,“ řekl. Fiala připomněl, že mandatorní položky už představují 713 miliard, což je 58 procent výdajů rozpočtu. „Naopak snižujete investice na vědu a výzkum ze čtyřiceti na pětatřicet miliard,“ vytkl vládě.

Kalousek koalici kritizoval za to, že i když slibuje vyšší efektivitu výběru daní, v návrhu rozpočtu uvádí, že s něčím takovým nepočítá. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se daňové inkaso zvýší až v roce 2016.

Jak podpořit podnikové investice do výzkumu a vývoje