Poslanci opět nedokončili schvalování evidence tržeb

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Sněmovna ani dnes nedokončila schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. Debata trvala tři a půl hodiny a stočila se i k osobním invektivám mezi poslanci pravicové opozice a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Mimořádná schůze k evidenci tržeb bude pokračovat v pátek 8. ledna.

„Děláte všechno pro to, aby stát nemohl vybrat 30 miliard ročně,“ osočil v poměrně emotivní diskusi kritiky evidence tržeb a kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty Babiš. Právě tolik peněz by díky těmto novinkám podle něho vybral stát na daních navíc.

Poslanec TOP 09 Michal Kučera označil Babiše za ministra demagogie a jeho stranická kolegyně Helena Langšádlová ho navíc podezírá ze zneužívání dat daňové správy. Tázala se, na základě jakých informací ministr financí tvrdil, že některé skupiny podnikatelů neplatí daně. Langšádlová se obává toho, že Babiš by mohl zneužívat po zavedení evidence tržeb údajů mnohem víc.

„Vyprosil bych si tyhle sprosté lži. Nás někdo okrádá o 80 miliard,“ bránil se ministr, podle kterého jde o veřejné statistické údaje. Poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová (STAN) žádala Babiše, aby na poslance nekřičel. „Vy nás už nebavíte,“ vzkázala mu.

Babiš: Děláte všechno pro to, aby stát nemohl vybrat 30 miliard ročně

Poslanec ANO Bronislav Schwarz označil kritiku opozice za blbosti a kecy o ničem. „Kde je právo většiny, která je přesvědčena o tom, že je elektronická evidence tržeb dobrá?“ dotazoval se. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura mu vzkázal, že poslouchat opoziční poslance není jeho právo, ale povinnost.

ODS v Senátu se k podobně masivním obstrukcím jako ve Sněmovně nechystá, pokud se zákon o EET do horní komory dostane, řekl ČTK místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Důvodem je podle něj časový limit, který senátoři na projednávání zákonů z ústavy mají. Pokud by horní komora o zákonu během 30 dnů nerozhodla, putoval by k prezidentovi jako přijatý.

Schvalování zákona o zavedení evidence tržeb začalo už minulý pátek, sněmovní diskuse trvala skoro pět hodin. Pravici se zatím daří rozhodnutí o zákonu i za využití obstrukcí oddalovat. Zatímco vláda si od evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní, pravice tvrdí, že novinka zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.