Poslanci po mnohahodinovém jednání vydali Parkanovou

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: E15

Poslanecká sněmovna dnes po více než čtyřhodinovém jednání odhlasovali vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání kvůli kauze nákupu vojenských letadel CASA. Pro vydání hlasovalo 117 poslanců, proti 45. Parkanová následně rezignovala na svou funkci místopředsedkyně sněmovny.

Sama Parkanová hlasovala proti svému vydání, podořili jej naopak premiér Petr Nečas či přesedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se z dnešního jednání omluvil. Bývalá ministryně obrany v projevu před hlasováním uvedla, že policejní žádost o její vydání obsahuje několik lží. „Cenu jsme posuzovali velmi důkladně a policie to ani nerozporuje,“ zdůraznila.

Parkanové se jako v minulých dnech zastával především ministr financí Miroslav Kalousek. „Proč to ten Kalousek dělá? Proč tu Parkanovou tak strašně brání, čeho se bojí? Proč jako jiní nemlčí? No, on to dělá proto, protože dělá svoji práci. Já jsem zvolen do Poslanecké sněmovny a pokládám za svoji povinnost se ozvat, kdykoliv se někomu děje křivda a bezpráví. Je to moje povinnost a je moje povinnost křičet tím hlasitěji, čím ta křivda je větší a to bezpráví absurdnější,“ prohlašoval ve velmi emotivním projevu ministr. Po hlasování uvedl, že dnes byla prakticky zrušena poslanecká imunita.

Svou řečí ale nedokázal přesvědčit ani poslanecký klub vlastní strany. Kromě opozičních poslanců se pro její vydání vyslovil například ministr zdravotnictví Leoš Heger, který se podle vlastních slov rozhodl hlasovat stejně jako v minulých obdobných případech. „Mrzí mě to kvůli kolegyni Parkanové, které si velmi vážím, ale věřím, že se plně očistí a očistění bude hodnotnější, než kdyby bylo jenom ve formě nevydání touto sněmovnou.“

Poslanci opoziční ČSSD před hlasováním zdůrazňovali, že nerozhodují o vině Parkanové, ale pouze o jejím vydání ke stíhání. „Z této Poslanecké sněmovny neodchází poslanec či poslankyně na hranici, aby byl upálen, stejně tak není popraven jako v době jakobínské Francie,“ řekl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc ocenil, že Parkanová rezignovala na funkci místopředsedkyně dolní komory. „Její setrvání by bylo nejen neudržitelné, ale především by poškozovala Poslaneckou sněmovnu i ČR v zahraničí,“ řekl. Nástupce Parkanové ve funkci místopředsedkyně sněmovny bude pravděpdobně vybrán až v záři, příští měsíc se totiž žádné jednání nekoná. Podle Němcové bude post pravděpodobně nabídnut některému z poslanců za TOP 09.

Policie Parkanovou viní z toho, že si nenechala vypracovat znalecký posudek na cenu armádních letadel CASA 295M. Stát za tři letouny zaplatil 658 milionů korun, čtvrtý vyměnil za pět bitevníků Aero L-159. Parkanová argumentuje tím, že přiměřenou cenu u strojů vybavených obrannými systémy podléhajícími utajení určit nelze.