Poslanci se snažili žehlit Stropnického výroky k NATO

Martin Stropnický

Martin Stropnický

Na otázku, zda by Česko podobně jako Pobaltí souhlasilo s přítomností spojeneckých vojsk na svém území, neexistuje ani po dvou dnech vzrušených debat v Poslanecké sněmovně jednoznačná odpověď. Návrhy pravicové opozice, k níž se přidala vládní KDU-ČSL, neprošly. Dolní komora parlamentu se shodla pouze na obecném usnesení o připravenosti země plnit „veškeré závazky, které z členství v NATO a z Washingtonské smlouvy vyplývají“.

Deklaraci navrhl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v reakci na úterní kritiku TOP 09 a ODS, že Česko podle jeho údajného vyjádření nepodporuje stálé umístění aliančních jednotek uvnitř svých hranic. V přijatém textu, na němž se shodlo 115 převážně vládních poslanců, o tom však není ani slovo.

„Zaujali politickou pozici kryptokomunistů koketujících s ruským prezidentem Putinem,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že většina sněmovny s přítomností vojsk NATO nesouhlasí.

Roznětkou se staly Stropnického výroky pro agenturu Reuters. Zajímal ji názor na iniciativu Polska, které chce v reakci na ukrajinskou krizi navrhnout, aby se rozmístěním jednotek ve východní Evropě zabýval zářijový summit alianční osmadvacítky ve Walesu. Stropnický prohlásil, že trvalá přítomnost spojeneckých vojáků by kvůli historickým zkušenostem s okupací sovětskou armádou mohla být pro nezanedbatelnou část populace problém.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil Stropnického slova za nešťastná. Podle něj poškozují pověst Česka a byla využita ruskou propagandou. Po včerejší schůzce se Sobotkou Stropnický zopakoval, že Reuters jeho výroky „hrubě zmanipuloval“. Otázka umístění vojáků NATO v zemi prý není aktuální.

Zákon o vojácích dozná změn
Podle místopředsedy výboru pro obranu Antonína Sedi (ČSSD) bude třeba zásadně přepracovat novelu zákona o vojácích z povolání. Ta pevněji svazuje plat se zastávanou funkcí a tu zase s hodností. Seďa řekl, že norma zbytečně přidělá práci velitelům. Navíc není jasné, kde rezort obrany vezme na zvýšení platů peníze. „Sedmitisícový stabilizační příspěvek a služební příspěvek, které mají být vypláceny za každý započatý měsíc služby, mohou ohrozit rozpočet rezortu,“ uvedl poslanec.