Poslanci vládě odsouhlasili možnost zvyšovat důchody nad zákonný rámec

Senioři

Senioři Zdroj: Blazek Tomas/E15

Vláda možná bude moci zvyšovat důchody nad zákonný rámec, pokud by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Novelu zákona podpořila v úvodním kole Sněmovna. Pravicová opozice normu kritizovala, obává se jejího zneužívání před volbami. Předloha, která míří do sociálního výboru, předpokládá, že kabinet by mohl mimořádně valorizovat nejvýše o 1,7 procenta.

Kluby TOP 09 a Starostů a ODS vetovaly žádost vlády, aby poslanci rozhodli o normě zrychleně už v úvodním kole. Zamítnutí ale nepožadovaly. Výbor dostal na projednání novely měsíc místo obvyklých dvou.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zdůraznila, že navrhovaná praxe už v Česku fungovala. „Vracíme se ke schématu, který tu platil 15 let,“ uvedla. V minulosti byl navíc bez limitu. Marksová upozornila taky na to, že předloha dá vládě jen možnost mimořádně zvýšit důchod.

Opozice nesouhlasí

„Nemyslíme si, že by toto rozhodnutí měla mít v rukou vláda,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanujra. Kabinet by mohl podle něho tuto pravomoc zneužívat před volbami, měli by ji proto mít zákonodárci. Stanjurův stranický kolega Vladislav Vilímec mluvil o bianco šeku pro vládu. Mechanismus by se měl podle něho nastavit tak, aby nebyl výhodný pro kabinet, ale pro důchodce. Rovněž podle Jitky Chalánkové (TOP 09) by se neměl Parlament vzdát pravomocí ohledně penzí. Úpravy nynějšího systému jejich zvyšování ale připustila. Poslanec KSČM Miroslav Opálka naopak poukázal na to, že vláda už má pravomoc zvyšovat minimální mzdu a existenční a životní minimum.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc. Pokud by kabinet nyní projednávanou novelu mohl využít už teď, měsíční průměrný důchod mohl stoupnout o 200 korun.

2,86 milionu důchodců

Na konci loňského září pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení starobní, invalidní a pozůstalostní důchod 2,86 milionu lidí. Starobní penzi dostávalo 2,37 milionu žen a mužů. V průměru měli 11.334 korun. Důchodový účet skončil loni se schodkem 33,6 miliardy korun. Na penze se vyplatilo 385,5 miliardy a vybralo 351,9 miliardy korun.

Zvýšení penzí o 1,7 procenta by si podle autorů návrhu vyžádalo ročně další výdaje ve výši 0,3 procenta hrubého domácího produktu. V loňských hodnotách to odpovídá zhruba 14 miliardám korun. Změna valorizace by se neměla týkat jen penzí, ale i příplatků k důchodu. Vláda už dřív možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla. Novela to ale před několika lety zrušila.