Poslanecký klub Úsvitu vyloučil Okamuru a Fialu

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ctk

Poslanecký klub opozičního hnutí Úsvit dnes vyloučil ze svých řad předsedu hnutí Tomia Okamuru a poslance Radima Fialu, který frakci dříve vedl. uvedli předseda klubu Marek Černoch a tajemník Jan Zilvar. Hnutím zmítají vnitřní spory, například kvůli hospodaření.

Počet členů frakce Úsvitu klesne na 12. Z hnutí Úsvit v něm zbude jen Černoch. Zbývající poslanci jsou z řad nestraníků a Věcí veřejných.

Spory v devítičlenném Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí uskupení. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference všech členů.

Okamurův Úsvit přímé demokracie vznikl na jaře 2013
Vznik:

Hnutí vzniklo na jaře 2013, zaregistrováno bylo v polovině června. Za jeho vznikem stojí podnikatel a od roku 2012 i senátor Tomio Okamura (od července 2013 do června 2014 byl oficiální název hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury). Okamura se chtěl zúčastnit i předloňské přímé volby prezidenta, kvůli nedostatku platných hlasů na petici byl ale vyřazen.


Počet členů:

Hnutí má devět členů, v minulosti se sice hovořilo o možném přijetí dalších zájemců, počet členů se ale dosud nezměnil.

Vedení hnutí:

Tomio Okamura, předseda, od 1. července 2013


Účast hnutí ve volbách:

V předčasných volbách do Sněmovny v říjnu 2013 získal Úsvit 6,88 procenta hlasů a 14 poslaneckých mandátů (má stejně poslanců jako lidovci). Ve volbách do Evropského parlamentu v květnu 2014 Úsvit na poslanecký mandát nedosáhl, získal jen 3,12 procenta hlasů. Loni na podzim hnutí také vyslalo deset kandidátů do senátních voleb, žádný z nich ale nepostoupil ani do druhého kola.
Ostatní:

- Loni v dubnu zveřejnil týdeník Reflex článek, podle kterého Okamura odváděl ze stranické pokladny koncem roku 2013 peníze, až milion korun měsíčně. Podle časopisu fakturoval hnutí mediální a marketingové činnosti, které nemohl zvládnout. Okamura ale taková tvrzení odmítl. Nejasnosti kolem stranického hospodaření od letošního února kritizovali například také poslanci zvolení za hnutí.
- V polovině února se většina poslaneckého klubu bez vědomí lídra Okamury rozhodla založit novou stranu založenou na hájení národních zájmů. Oznámení o založení nové strany předcházely změny ve vedení poslaneckého klubu Úsvitu. Jeho předsedou se 20. ledna stal Marek Černoch, který proti vůli Okamury nahradil tehdejšího šéfa Radima Fialu (bývalý poslanec ODS).
- Okamura označil iniciativu za pokus o likvidaci Úsvitu. Poslanci Úsvitu v čele s Černochem slova Okamury o puči uvnitř hnutí odmítli, napětí mezi oběma skupinami trvalo. Koncem února se dokonce celostátní konference hnutí těsnou většinou pěti hlasů proti čtyřem rozhodla pro vytvoření nové strany, čímž byl podle Okamury dokonán stranický puč. Ty, kteří chystají novou stranu, vyzval ke složení mandátů a odchodu z hnutí.
- Později Okamura hovořil o tom, že důvodem sporů v Úsvitu jsou peníze. Nejnověji pak přišli Okamurovi odpůrci s požadavkem, aby vyvodil osobní odpovědnost za údajné nehospodárné utrácení peněz hnutí.
Tomio Okamura

Datum a místo narození: 4. července 1972 v Tokiu; jeho matkou je Češka, otec má japonsko-korejský původ
Vzdělání: střední chemická průmyslová škola
Současná funkce: poslanec a podnikatel
Zaměstnání: popelář a prodejce popcornu v kině (v Japonsku); průvodce japonských turistů v ČR, posléze zde začal japonské agentury zastupovat; jednatel cestovní kanceláře Miki travel; externí spolupracovník rádia BBC (2004-2005); spoluvlastník prodejny a velkoobchodu s japonskými potravinami a módou Japa; člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA, od roku 2004; před vstupem do Sněmovny byl také viceprezidentem asociace); senátor (od října 2012 do října 2013)
Rodina: dětství prožil střídavě v bývalém Československu a v Japonsku, když jeho matka onemocněla, žil s mladším bratrem nějaký čas v dětském domově v Mašťově u Podbořan; z tříletého manželství s Japonkou Mie má nyní již dospělého syna Ruye; jeho bratr Osamu je architekt
Ostatní:
- Senátorem za Zlínsko byl na podzim 2012 zvolen jako nezávislý. Vzápětí poté oznámil kandidaturu do přímé volby prezidenta. Do voleb ale nebyl připuštěn kvůli nedostatečnému počtu hlasů pod peticí na podporu kandidatury.
- Okamura byl už před vstupem do politiky mediálně známou tváří, podílel se i na textu své biografické knihy Český sen. V roce 2011 mu už jako samostatnému autorovi vyšla kniha esejů Umění vládnout, později pak vydal další knihu Umění žít. Účinkoval v reality show Den D v České televizi.
- Jeho výrazná sebeprezentace se už v minulosti stala i terčem kritiky, vyčítána mu byla hlavně „populistická nota“. Jako poslanec například volal po přísnější imigrační politice. V posledních měsících pak Okamura opakovaně pronesl radikální výroky na adresu islámu a vystoupil na demonstracích proti údajnému nebezpečí plynoucímu z pronikání této víry.
Radim Fiala


Datum a místo narození: 24. července 1969 v Prostějově
Vzdělání: absolvoval střední veterinární školu v Kroměříži a Vysokou školu zemědělskou v Brně (dnes Mendelova univerzita)
Současné funkce: poslanec (od 26. října 2013); je také předsedou dozorčí rady Českomoravské kynologické unie
Kariéra: po škole byl zaměstnán v podniku Agrostroj Prostějov, v roce 1993 začal podnikat, nyní je vlastníkem několika firem, mimo jiné bezpečnostní agentury nebo vydavatele prostějovského regionálního týdeníku
Působení v politice: v letech 1998 až 2012 byl členem ODS, v roce 2013 vstoupil do hnutí Úsvit (je jedním z devíti jeho členů); do loňského roku zasedal v zastupitelstvu Prostějova, v letech 2002 až 2006 byl radním; od roku 2006 do srpna 2013 zasedal v Poslanecké sněmovně (zvolen byl dvakrát za ODS), vrátil se i po předloňských volbách, už za Úsvit; od listopadu 2013 do letošního ledna byl předsedou poslaneckého klubu hnutí
Rodina: je ženatý, má dvě dcery
Ostatní:
- V listopadu 2012 byl mezi takzvanými rebely ODS, kteří nehlasovali pro vládní balíček daňových změn. Už v říjnu 2012 ukončil členství v ODS a do konce volebního období působil jako nezařazený poslanec.
- Ve volbách 2010 kandidoval v Olomouckém kraji jako dvojka kandidátky ODS a na rozdíl od lídra Ivana Langera se tehdy do Poslanecké sněmovny dostal.
- Po vstupu do Úsvitu se stal spojencem předsedy hnutí Okamury, na jeho straně zůstává i během současných sporů.
- Mezi jeho hobby patří kynologie.