Pospíšil našel nové důvody pro odvolání Rampuly

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: profimedia.cz

Jedním z nových důvodů pro případné odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly bude kauza privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). V pořadu Partie v televizi Prima Family to dnes řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle něj připravuje doplnění návrhu na odvolání. Rampula spolu s dalšími třemi žalobci čelí kvůli průtahům v kauze MUS kárné žalobě.

Pospíšil zároveň řekl, že připravuje důvody pro kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Hotovy by podle něj měly být v řádech dvou až tří týdnů. „Jsem přesvědčen, že u takto precedentního rozhodnutí je třeba, aby Nejvyšší správní soud zaujal stanovisko, aby do budoucna bylo zjevné, jak intenzivní a závažné důvody mají být k odvolání vedoucího státního zástupce,“ uvedl.

Rampula se do funkce pražského vrchního státního zástupce vrátil poté, co soud zrušil Pospíšilovo rozhodnutí o jeho odvolání. Pospíšil dnes zdůraznil, že si za změnami na státním zastupitelství stojí. „Poslední roky ukázaly, že je tam potřeba někoho, kdo bude víc tlačit na došetření kauz,“ uvedl. Podle ministra je třeba, aby „v čele soustavy zastupitelství byl někdo důvěryhodný a s lepšími výsledky než Rampula“.

Pospíšil odvolal Rampulu z funkce šéfa VSZ definitivně loni v říjnu. Rampula s rozhodnutím nesouhlasil a podal žalobu. Pražský městský soud jí před pár dny vyhověl. Pospíšil Rampulovi vytýkal například to, že vážně porušil povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Dalším důvodem byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), když své podřízené vydal pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku.