Pošta letos vydělá méně, tratí na zajištění základních služeb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Roman Knap
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Česká pošta letos vykáže nižší zisk než loňských 91 milionů korun. Důvodem je pouze částečná úhrada nákladů na základní služby, které si objednává stát. Přesto bude nutné v příštím roce zvýšit investice na modernizaci pobočkové a logistické sítě na jednu miliardu korun. Řekl to generální ředitel České pošty Roman Knap.

Pošta letos od státu dostane jako úhradu nákladů na takzvanou univerzální službu jen půl miliardy korun. Stát si u České pošty objednává například doručování na každou adresu každý pracovní den v týdnu, držení 3200 poboček či provoz poštovních schránek. Náklady na poskytování těchto služeb přitom každý rok dosahují okolo dvou miliard korun, za rok 2017 je pošta vyčíslila na 2,14 miliardy.

Podnik letos ale získá dodatečných 800 milionů jako úhradu za roky 2013 a 2014 a pomohou jí také výnosy z prodeje zbytného majetku. Bez těchto příjmů by skončila ve ztrátě.

„Kvůli tomu, že pošta nedostává úhradu objednaných služeb od státu celou, chybí prostředky na nutné investice i na zvyšování platů, které jsou pod celorepublikovým průměrem,“ uvedl Knap. Maximální výši úhrady stanovuje zákon. V jeho chystané novele, která se má v listopadu dostat do Poslanecké sněmovny, by se měl strop pro úhradu z iniciativy ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zvýšit.

Pokud stát podle Knapa nechce platit tak vysokou úhradu, je jednou z možností omezení rozsahu objednávaných služeb podobně jako v Norsku, Švédsku, v částech Itálie nebo naposled v Dánsku. Tato změna se chystá také v Belgii a Nizozemsku.

V příštím roce plánuje podnik zvýšit investice z letošních zhruba 800 milionů korun na přibližně jednu miliardu korun, z toho polovina je na modernizaci a rekonstrukci poboček a logistické sítě a na potřebnou mechanizaci. Zhruba čtvrt miliardy korun půjde do obnovy a modernizace informačních technologií a 140 milionů je plánováno na obnovu a rozvoj vozového parku. Investice jsou na základě podrobné analýzy směřovány tam, kde zajistí zkvalitnění služeb zákazníkům.

Zároveň Knap plánuje zvyšování platů nejméně o deset procent, což si vyžádá dodatečných 1,2 miliardy korun. Zlepšené platové podmínky mají vedle získání nových zaměstnanců zamezit vysoké fluktuaci pracovníků, kdy z podniku ročně odchází až 7000 lidí. Pošta také navrhne prodloužení stávající kolektivní smlouvy o půl roku do konce června 2019. „Důvodem je, že kolektivní vyjednávání bylo na nějaký čas zablokované. Nyní opět běží, ale abychom měli od ledna platnou kolektivní smlouvu, navrhli jsme na středečním jednání s odborovými organizacemi prodloužení platnosti té stávající. Chtěl bych jen připomenout, že růst mezd není součástí kolektivní smlouvy,“ dodal.