Posty ve sněmovně. O vedení má rozhodnout sobota

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: E15 Eduard Erben

Tři křesla pro ČSSD a ANO, po jednom pro Kalouska a Filipa. Na lidovce se možná nedostane. Tak zní jeden z možných scénářů.

Před pondělním zahájením ustavující schůze Poslanecké sněmovny jsou narýsované některé její základní prvky. Například by se neměl zvýšit počet výborů, což je záležitost, na níž se alespoň prozatím shodují všechny poslanecké kluby.

Stále však není jasné, komu připadnou křesla předsedy a místopředsedů a zda se jejich počet nezvýší ze čtyř na pět. Licitování politiků je přitom závislé i na tom, komu a v jakém poměru připadne řízení jednotlivých ministerstev.

Pokud se ČSSD a ANO v sobotu neshodnou, kdo obsadí post předsedy dolní komory, některá z nich má za svůj ústupek získat funkce hned dvou místopředsedů. „Je to návrh, který se bude finalizovat. Myslím si, že je reálné, aby to takhle dopadlo,“ řekl člen vyjednávacího týmu socialistů Milan Chovanec.

Zaorálek, Hamáček, Jourová

Možnými kandidáty ČSSD na šéfy sněmovny jsou Lubomír Zaorálek nebo Jan Hamáček, taktéž adepti na ministry zahraničí a obrany. Klub ANO se už shodl na Věře Jourové. Ta však dává najevo, že raději než rokování zákonodárců by řídila rezort pro místní rozvoj. Záleží i na tom, zda bude Andrej Babiš usilovat o vstup do vlády, kde chce kontrolovat státní pokladnu. O ministerstvo financí má ale zájem i sociální demokracie, jak neopomíná zdůrazňovat její předseda a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka. Ten žádá i vnitro.

Kolik poslanců mají parlamentní strany

Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů | E15

O něco jasnější je situace u TOP 09 a komunistů, která mají křesla místopředsedů prakticky jistá. Prvně jmenovaná strana navrhuje Miroslava Kalouska, druhá pak Vojtěcha Filipa. Proti nominaci Filipa protestují lidovci. Ti prosazují svého šéfa Pavla Bělobrádka, jemuž se do exekutivy příliš nechce. Za jejich požadavkem se skrývá skutečnost, že se na ně jako na možnou vládní stranu nemusí dostat, pokud se samozřejmě počet místopředsedů o jednoho nezvýší. To není vyloučeno, tento model by kopíroval uspořádání v předchozím volebním období ČSSD už řekla, že bude Filipa podporovat. Podle včerejšího vyjádření Sobotky by požadavek KDU-ČSL neměl jednání o obsazení dolní komory ani rozhovory o koalici zásadním způsobem zkomplikovat.

Zahraniční výbor pro Schwarzenberga?

TOP 09 už také navrhla svého předsedu Karla Schwarzenberga do čela zahraničního výboru. Zda se s tím ztotožní i ostatní hráči není jisté. Největší souboj se však svede o rozpočtový výbor, jehož obsazení bylo nedávno jednou z variant, jak získat funkci pro Babiše. Důležitý je i bezpečnostní výbor, který dohlíží na rezort vnitra. I tady bude záležet na tom, která ze stran možné koalice toto ministerstvo obsadí.

Varianta sloučení bezpečnostního výboru s výborem pro obranu, na níž se počátkem listopadu shodovalo ANO s lidovci, už definitivně padla. ODS ohlásila přednostní zájem o ústavně-právní výbor, který v minulosti vedl Marek Benda, případně o školský výbor. Ve druhém sledu mají občanští demokraté zájem o kontrolní a o mandátový a imunitní výbor.