Pošvářová na dopravě končí, Prachař ji měl obvinit z krádeží

Miloslava Pošvářová

Miloslava Pošvářová Zdroj: CTK

Bývalá kontrolorka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miloslava Pošvářová odchází z ministerstva dopravy. Důvodem je podle jích slov to, že byla šéfem rezortu Antonínem Prachařem (ANO) obviněna z krádeží. Ten prý kvůli tomu kontaktoval ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Prachař nařčení odmítl.

„I pan ministr musí zvážit, co říká, Nemůže bez důkazů tvrdit, že kradu,“ uvedla na dnešní tiskové konferenci Pošvářová, která se po lednovém odvolání z ŘSD stala Prachařovou poradkyní. Výtky se měly týkat například faktur za právní služby či posudky na dálnici D47. „Neměla jsem z toho ani desetník. Ministr by si měl sám zjistit, kdo tam krade,“ dodala.

Podle Prachaře jde o osobní rozhodnutí Pošvářové. Zároveň odmítl, že by si stěžoval ministryni spravedlnosti na to, že Miloslava Pošvářová krade. „Pokud si někdo myslí, že může kdokoli kohokoli napadnout a není to pravda, tak se může bránit v jakémkoli občanskoprávním sporu. Já si nejsem vědom toho, že bych vůči někomu v této republice vyjádřil, že kradl. Jestli si to paní Pošvářová myslí, je to její osobní pohled,“ řekl ČTK.

Sama Válková informaci o údajné pomluvě nepotvrdila. Uvedla pouze, že Pošvárová působí na ministerstvu spravedlnosti jako poradkyně náměstkyně Marvanové pro oblast soudních znalců. Její rady souvisí s přípravou nového zákona o znalcích. Ministryně dodala, že její práci bude sledovat stejně jako u ostatních poradců, aby zjistila, jestli je k užitku, což prý ukáže čas. Pošvárová je podle ní na úřadu teprve týden.

Pošvářovou odvolal dnes už rovněž bývalý šéf ŘSD Pavel Kočica, který skončil po nástupu Prachaře. Kontrolorka přezdívaná Černá mamba řekla, že Kočica je dál zaměstnancem ministerstva.

Peníze odvolaným šéfům ŘSD zůstaly

„Došlo k obelhání veřejnosti, ředitelé ŘSD sice odvoláni byli, ale zůstali jim jejich platy a odměny. Jsou doma na takzvané překážce. Například pan Kočica pobírá 120 tisíc korun měsíčně, přičemž jeho odměna za poslední tři měsíce byla 270 tisíc,“ konstatovala Pošvářová.

Dále vyjmenovala několik kauz, kde státu hrozí až miliardové ztráty. „Je připraveno 24 miliard pro zhotovitele staveb na nezaplacené vícepráce. Tyto peníze se musí zaplatit, jsem zvědavá, z jakých zdrojů to bude. I všechny kontrakty připravené pro letošní rok za 70 miliard budou vykazovat vady a vícepráce,“ poznamenala kontrolorka.

Pošvářová měla na ŘSD například na starost miliardový spor s firmou Eurovia kvůli reklamaci zvlněné dálnice D47. Současně však rostly rozpory mezi ní a ostatními členy vedení ŘSD. Současný pověřený šéf ŘSD Jiří Mayer podmínil své působení v čele státní organizace tím, že se na ŘSD Pošvářová vracet nebude, proti jejímu návratu vystoupili i odboráři.

Pošvářová: Za drahé silnice nemohou stavební firmy, ale slabý stát