Potvrzeno: Amnestie zachrání i aktéry největších tunelů v historii Česka

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Stíhání tři představitelů vytunelované společnosti H-System je u konce. Vrchní soud v Praze dnes již pravomocně odsouzené Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu propustil na svobodu kvůli novoroční amnestii, píše deník Právo. Amnestie se dotkne i další velké tunelářské kauzy.

Muži dostali v roce 2011 za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud pak verdikt částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za mírné. Další odsouzený Petr Smetka si již odpykává 12lety trest vězení.

Amnestie nejspíše pomůže i obžalovaným v kauze tunelu fondu Trend, který byl se škodou 1,4 miliardy, jedním z největších případů svého druhu v Česku. Podle obžaloby pachatelé z fondu vyvedli akcie nejcennějších firem včetně Kotvy či Sokolovské uhelné. Poslední rozsudek v kauze z loňského října poslal Miroslava Hálka a Libora Páva na dva roky do vězení, Luděk Špriňar a Jan Cholastov byli odsouzeni ke třem letům odnětí svobody.

Jeden z manažerů fondu Trend Miroslav Vlastník, který se dlouhodobě skrýval v zahraničí, se v Česku nechal zatknout až krátce před Vánoci. Kdyby nebyl do Nového roku dopaden, amnestie prezidenta Václava Klause by se na něj nevztahovala.

Královehradecký soud ani státní zastupitelství nechtěli nijak komentovat podezření, že se Vlastník o amnestii mohl dozvědět předem. „Nepřísluší nám to ani prověřovat,“ řekl serveru Novinky.cz pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž podřízení vedli vyšetřování kauzy.

Podezření vyvrací také Vlastníkův právník. Ten deníku Insider řekl, že jeho klient se do vlasti vrátil kvůli narození syna.

Prezident amnestii vyhlásil během svého novoročního projevu. Podle odhadů ministerstva se rozhodnutí může týkat 32 tisíc lidí, ne všichni ale byli odsouzeni k odnětí svobody. Věznice už opustilo přes šest tisíc lidí.