Požár v Unipetrolu je pod kontrolou, hrozí ale další výbuchy

Hasiči zasahují v areálu chemičky Unipetrol

Hasiči zasahují v areálu chemičky Unipetrol Zdroj: ctk

Dým z požáru v litvínovské chemičce Unipetrol
Dým z požáru v litvínovské chemičce Unipetrol
2
Fotogalerie
K velkému požáru, který vypukl v litvínovské chemičce Unipetrol, se sjíždějí hasiči z celého Ústeckého kraje. V areálu explodovala propylenová jednotka. Následně se objevila další ohniska požáru a hrozí další výbuchy. Hasiči dostali oheň pod kontrolu asi po čtyřech hodinách. Nikdo nebyl vážně zraněn. Záchranáři evakuovali asi tisíc lidí z celých chemických závodů a uzavřeli okolí v okruhu víc než jednoho kilometru. Škodlivé látky podle prvních měření do vzduchu neunikly.

„Je vidět obří plameny, ne z fakle (hořák spalující přebytečný zemní plyn - pozn. red.), ale z nějakého provozu, lidé odsud hromadně ujíždějí,“ uvedl pro server emostecko.cz jeden ze svědků události.

„Najednou se to otřáslo a začalo hořet. Všichni utíkali co nejdál,“ popsala zaměstnankyně firmy. Hasiči původně vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, později ho změnili na mimořádný poplach. Do Unipetrolu se sjelo 42 hasičských jednotek z celého Ústeckého kraje. Oheň dostali hasiči kontrolu krátce po poledni. „Oheň je pod kontrolou, už se nešíří. Zařízení musíme ochlazovat proudy vody. Propylen musí vyhořet,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda řekl, že situace v závodu by už měla být pod kontrolou. Stejně jako hasiči ani on neměl informace o zraněných. Nepotvrdil ani informaci záchranářů o tom, že by byl někdo pohřešován.

Mluvčí ústecké záchranné služby Petr Bureš uvedl, že záchranáři na místě ošetřili čtyři hasiče po celkovém kolapsu. „Ošetřovali jsme také řidiče kamionu ze stáčírny benzinu, který zřejmě tlakovou vlnou při výbuchu utrpěl poranění ucha,“ uvedl Bureš.

Sloup hustého tmavého dýmu byl v prvních hodinách vidět na desítky kilometrů daleko, až dva kilometry daleko bylo slyšitelné syčení z chemického provozu. V okolí padal popílek a černé saze. Podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy do vzduchu neunikly škodliviny. „Látky uvolňované do ovzduší nejsou zdraví škodlivé. Největším problémem v souvislosti s požárem byla tvorba nepříjemných sazí,“ uvedl v prohlášení Duda. Odpoledne na místo dorazila i chemická laboratoř hasičů, která znovu kontrolovala kvalitu ovzduší. „Nic nebylo naměřeno,“ uvedl mluvčí Marvan. Hygienici zjištění hasičů potvrdili, ale přesto doporučili lidem v okolí nevětrat.

Unipetrol z bezpečnostních a preventivních důvodů odstavil celou výrobu. Policie vyklidila i okolí areálu v okruhu jednoho kilometru. Až do pátečního odpoledne bude uzavřená silnice I/27 z Mostu do Litvínova. Tu záchranáři uzavřeli hned po výbuchu, později ji na necelou hodinu zprůjezdnili. Mezi městy nejezdí ani tramvaje, stojí i vlaková doprava. Dopravní podnik nasadil autobusy, které jezdí každých 30 minut.

V Litvínově zasedla bezpečnostní rada. Starostka města Kamila Bláhová (ANO) potvrdila, že lidem v místech zasažených kouřem bylo doporučeno neotvírat okna a nevycházet ven, stav ovzduší monitoruje odbor životního prostředí. Podle starostky největší část kouře z požáru směřuje k městu Hora Svaté Kateřiny. „S panem starostou jsme v kontaktu a jsme případně připraveni pomoct s kontrolou ovzduší i tam,“ uvedla Bláhová.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy korun.

Požár chemičky Unipetrol

Výběr požárů v podnicích s chemickým provozem za posledních deset let
17. října 2006 Požár haly a skladu firmy Neochem plus v Hovoranech na Hodonínsku, kde se vyráběly produkty z elastické polyuretanové pěnové hmoty, způsobil škodu asi 200 milionů korun.
14. října 2007 Požár skladu plastových výrobků firmy Faurecia v Řepově na Mladoboleslavsku způsobil škodu 100 milionů korun.
9. dubna 2009 Po explozi čpavkovodu v areálu koksárny v Ostravě zemřeli dva muži.
4. ledna 2010 Výbuch akumulačních nádrží na páru v gumárnách Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku si vyžádal dva mrtvé.
25. března 2011 V České Lípě explodovala nádrž v areálu bývalého skladu pohonných hmot. Zemřeli dva muži.
8. dubna 2011 Požár v areálu firmy na recyklaci plastů Remiva v Chropyni na Kroměřížsku způsobil škodu za 270 milionů korun.
20. dubna 2011 Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia si vyžádal čtyři lidské životy. Škoda byla asi 66 milionů korun.
27. prosince 2013 Požár, který zničil výrobnu plastů v Alojzově na Prostějovsku, způsobil škodu za 80 milionů korun.
20. dubna 2014 Požár v galvanovně lanškrounské firmy Kozák Svitavy způsobil škodu za 200 milionů korun.