Praha 10 chce urychlit nákup Ďolíčku, odstoupí od směnné smlouvy

Bohemians 1905 - stadion ve Vršoviciích

Bohemians 1905 - stadion ve Vršoviciích Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Praha 10 odstoupí od směnné smlouvy s majitelem fotbalového stadionu Ďolíček, firmou Bohemians Real, kterou uzavřela v říjnu 2014. Krok schválili zastupitelé městské části. Umožní tak hlavnímu městu dál jednat o koupi stadionu. Firma v dopise městské části uvedla, že pokud nebude sportoviště rychle koupeno či směněno, vypoví fotbalovému klubu Bohemians Praha 1905 nájem ke konci září.

Městská část původně chtěla počkat, až smlouvu vypoví majitel stadionu. Dokonce ho k tomu vyzvala. Firma ale nechce smlouvu vypovědět dřív, než bude mít jistotu, že hlavní město stadion opravdu koupí. „Pokud nedojde k realizaci koupě nebo směny areálu Ďolíčku v nejbližší době, bude klubu Bohemians 1905 dána výpověď z nájmu stadionu ke 30. září a budou realizovány další připravené kroky včetně možného podání návrhu na vydání demoličního výměru stadionu Ďolíček,“ píše firma v dopise městské části.

„Praha 10 se dnes dohodla na dvou krocích, které povedou k vyřešení celé situace. Prvním krokem je vypovězení směnné smlouvy s vlastníkem stadionu. V okamžiku, kdy k rozvázání smlouvy dojde, nestojí v nákupu samotného stadionu hlavním městem Praha už nic v cestě a hlavní město Praha ho může uskutečnit prakticky ihned,“ řekl místostarosta Tomáš Pek (TOP 09).

Opozice uspíšení kritizuje

Opoziční koalice Vlasta snahu o uspíšení řešení kritizovala. „Obávám se, že tímto bodem se městská část opět dostane do právních problémů,“ uvedla předsedkyně jejího zastupitelského klubu Renata Chmelová. Bod byl původně zařazen na konec programu jednání zastupitelů, strany ve vedení Prahy 10 ho předřadily jako druhý. „Vy jste ho předřadili proto, aby sem nemohli jít lidé, kteří se o to zajímají, a fanoušci,“ řekla v diskusi bývalá starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO).

Smlouvu, která počítala s výměnou stadionu za sousední pozemek a doplatkem ze strany městské části, uzavřela Praha 10 s Bohemians Real v říjnu 2014. Hlavní město s ní nesouhlasilo a v březnu jeho zastupitelstvo schválilo záměr jednat o koupi stadionu do majetku Prahy. Proto je třeba předchozí směnnou smlouvu ukončit.

Garance parkovacích míst

Hlavní město si podmínilo nákup stadionu vrácením sousedního pozemku, který má městská část svěřený do užívání a provozuje na něm parkoviště. Praha 10 to ale nechce udělat bez garance, že budou zachována parkovací místa a výstavba bude respektovat urbanistické řešení Vršovic. Na minulém jednání 1. června zastupitelé odmítli pozemek hlavního města vrátit.

O převodu stadionu se jedná už od roku 2011. Původně měla o stadion zájem městská část. Rada hlavního města ale letos v březnu deklarovala zájem jednat o nákupu stadionu sama. Na stadionu hraje fotbalový klub Bohemians 1905, nejistota ohledně stadionu mu působí problémy.