Praha je pro cizince pořád levnější

Pražský Karlův most

Pražský Karlův most Zdroj: Moyan Brenn CC BY 2.0 Flickr

Služební cesta do Prahy se světovým byznysmenům vyplatí o poznání více než doposud. Podle průzkumu agentury Mercer se životní náklady cizinců na pobyt v české metropoli oproti loňsku výrazně snížily. Ze 73. nejdražšího města světa se tak Praha letos propadla o bezmála dvacet příček na evropský chvost. Dráže vyjde návštěvníkům sousední Bratislava, krizí stižené Atény, ale například i libanonský Bejrút.

Cizincům Praha zlevnila především díky slabší koruně po listopadové intervenci České národní banky (ČNB), která přespolním zlevnila útraty v metropoli zhruba o deset procent. Lepší ceny za ubytování, jídlo a základní denní potřeby tak v současnosti ve Střední Evropě nabídnou jen Budapešť či Varšava. Praha zlevňuje dlouhodobě, ještě v roce 2010 byla totiž metropole Česka 47. nejdražším městem světa.

Žebříčku nejnákladnějších míst světa vévodí Afrika. Stejně jako loni se stala nejdražším městem pro cizince Luanda v Angole, druhé místo pak obsadila N'Djamena ze saharského Čadu. „Mnozí se domnívají, že náklady jsou v rozvojovém světě nízké, to však neplatí pro cizince, kteří tam pracují. V některých afrických městech mohou být náklady mimořádně vysoké - zvláště na zajištění slušného a bezpečného ubytování,“ uvádí expertka Mercer, Nathalie Constantin-Métralová.

Nejnákladnější města na světě
1. Luanda Angola
2. N´džamena Čad
3. Hong Kong Hong Kong
4. Singapur Singapur
5. Zurich Švýcarsko
6. Ženeva Švýcarsko
7. Tokyo Japonsko
8. BernŠvýcarsko
9. MoskvaRusko
10. ŠanghajČína
84. BratislavaSlovensko
92. PrahaČeská republika

Nejdráže v Evropě vyjde pobyt ve Švýcarsku. Do světové top ten se totiž vejdou Curych, Ženeva i Bern. Láci nemohou návštěvníci čekat ani v Moskvě. Ruská metropole je devátou nejdražší destinací světa.

Cenovým rájem zůstává naopak na mapě světa Pákistán nebo Indie. Soupisku 211 světových měst totiž uzavírá pákistánské Karáčí, jen o chlup dráže vyjde návštěva hlavního města Islamábádu. Obdobné ceny zaplatí cestovatelé i v indické Kalkatě, ale i jihoafrickém Johannesburgu.