Praha má k dispozici tři senátorská křesla. Serve se o ně 41 uchazečů

Senát (archivní foto)

Senát (archivní foto) Zdroj: CTK

V hlavním městě se v říjnu konají volby ve třech senátních obvodech. Směsice uchazečů o křesla v horní komoře parlamentu vyšla velmi pestrá. Největší konkurence se soustřeďuje v Praze 1 a 9, kde soupeří po patnácti kandidátech.

Senátorský mandát obhajuje ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (ODS), proti němuž stojí exministr životního prostředí Martin Bursík. I když má bývalý předseda zelených vlastní Liberálně ekologickou stranu, kandiduje za TOP 09. Asi proto, že jde o zvučnější značku.

Mezi dalšími zájemci v Praze 1 je bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl nominovaný lidovci a zelenými, sexuoložka Laura Janáčková (ANO), která láká mužské voliče na viagru hrazenou ze zdravotního pojištění, či šéf poradců ministra školství Petr Pavlík (ČSSD).

Senátní volbySenátní volby | E15

Stejný počet kandidátů eviduje městská část Praha 9, kde bude o pokračování v horní komoře parlamentu usilovat Tomáš Kladívko (ODS). Bitvu s ním svedou ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (ANO) nebo bývalý stíhací pilot a náhradník kosmonauta Vladimíra Remka Oldřich Pelčák (ČSSD).

V Praze 5, kde je zaregistrováno jedenáct uchazečů, už svůj mandát nebude obhajovat Miroslav Škaloud (ODS). Místo něj modří nasadili exředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka. Utká se mimo jiné také s advokátem Václavem Láskou (KDU-ČSL a SZ) či profesorem psychologie Stanislavem Štěchem (ČSSD).

Senátní volbySenátní volby | E15