Praha má primátora, je jím Hudeček

Nový primátor Tomáš Hudeček a ředitel magistrátu Martin Trnka

Nový primátor Tomáš Hudeček a ředitel magistrátu Martin Trnka

Pražským primátorem se podle očekávání stal čtyřiatřicetiletý Tomáš Hudeček (TOP 09), který byl dosud pověřený řízením města. V tajné volbě mu dalo hlas 36 zastupitelů, pravděpodobně z TOP 09 a ČSSD. Hudeček ve funkci vystřídal nedávno odvolaného Bohuslava Svobodu (ODS).

Nový primátor povede jednobarevnou radu, která má vyjednanou podporu od ČSSD. Pokusy uzavřít novou koaliční smlouvu s ODS už dřív ztroskotaly.

Zastupitelé hlavního města zvolili i čtyři nové radní. Stali se jimi zastupitelé Ludmila Štvánová, Jiří Pařízek, Martin Dlouhý a Jan Vašíček. Ještě předtím byli zvoleni tři noví náměstci primátora. V tajné volbě se jimi stali dosavadní radní Václav Novotný, šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra a zastupitel Jiří Nouza.

Jedenáctičlennou radu bude tvořit kromě primátora sedm radních a tři náměstci primátora. Jeden post v radě je stále volný.

Ludmilu Štvánovou volilo 38 zastupitelů, Jiřího Pařízka 41, Martin Dlouhý dostal 40 platných hlasů a Jan Vašíček 38 platných hlasů. Při hlasování bylo rozdáno 43 hlasů, odevzdán jich byl stejný počet, dva hlasy byly neplatné. V zastupitelstvu zasedá celkem 63 zastupitelů, dvacítka z nich tedy nešla vůbec volit. Kteří to byli, není jasné, volba totiž byla tajná, dá se přepodkládat, že to byli zejména zástupci ODS. Ještě před volbou rezignovali na své funkce radní Pavel Richter a Eva Chudomelová.

Na místech takzvaných gesčních náměstků, kteří budou mít na starosti vždy jednu tematickou oblast, tak za sekci územního rozvoje a veřejného prostoru bude zodpovídat Tomáš Hudeček, kulturu a sociální oblast bude mít na starosti dosavadní radní pro kulturu Novotný a hospodářsko-finanční oblast bude mít na starosti Vávra. „To by měli být tři šéfové gescí, a tedy jakési hlavní osoby, které by měly sdružovat pod sebou ostatní radní,“ vysvětlil Hudeček.

TOP 09 a ČSSD zdůrazňují, že neuzavřely koalici. „Je to sňatek ani ne tak z rozumu, jako z donucení,“ řekl k dohodě Hudeček. Sociální demokraté podle dokumentu 500 dní pro Prahu, na němž se obě strany dohodly, podpoří požadavky TOP 09, mezi nimiž jsou mimo jiné zadání nového územního plánu, pokračování projektu opencard nebo řešení situace Kongresového centra Praha.

Koalice TOP 09 a ODS skončila zhruba před třemi týdny. Zastupitelstvo odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), skončili i zbylí radní za ODS. Občanská demokracie, která vládla Praze 22 let, tak skončila v opozici. Následná koaliční vyjednávání byla neúspěšná, skončila hlavně na sporu o to, která ze stran získá primátorské křeslo.

Vizitky nových náměstků pražského primátora:
Jméno: Předchozí působení:
Jiří Nouza (50; TOP 09) v zastupitelstvu doposud pracoval jako předseda komise městské rady pro udělování grantů v oblasti volného času dětí a mládež a člen komise pro udělování grantů v oblasti sportu a tělovýchovy a komice pro OpenCard. Dříve byl předsedou zastupitelského dopravního výboru a členem dozorčí rady dopravního podniku (od března do října předsedou). Loni v listopadu rezignoval na všechny funkce a zůstal pouze řadovým zastupitelem. Důvodem bylo údajné pochybení při zadávání veřejné zakázky.
Václav Novotný (54; TOP 09) dosavadní radní pro kulturu. Vystudoval obor finance na Fakultě národohospodářské VŠE. Pracoval v ČSOB, byl ekonomem odborného učiliště, vedoucím finančního oddělení Vojenských staveb a v letech 1990 až 2008 ředitelem Pražské informační služby. Poté až do listopadu 2011, kdy byl zvolen pražským radním, pracoval na ministerstvu průmyslu a obchodu jako vedoucí oddělení řízení programu exportu.
Jiří Vávra (53; TOP 09) předseda klubu zastupitelů TOP 09, předseda finančního výboru zastupitelstva. Je mimo jiné členem dozorčí rady společnosti Pražské služby. Původním vzděláním strojař. Posledních 20 let působil v mediích a v marketingu. Mimo jiné byl zástupcem šéfredaktora Českého deníku, šéfredaktorem deníku Metro a týdeníku Květy a obchodním ředitelem společnosti Sanoma Magazines.

: